Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a discutat despre strategiile de securitate ale Europei și modul în care relația cu SUA influențează viitorul continentului. Sociologul a subliniat că discuțiile despre crearea unei armate europene sunt o diversiune. În opinia sa, NATO rămâne cea mai solidă garanție pentru Europa. Eforturile de a construi o alternativă sunt mai degrabă o încercare de a redefini relația cu Washingtonul decât o soluție reală. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dungaciu explică faptul că Uniunea Europeană s-a bazat timp de decenii pe protecția americană, fără a investi serios în apărare. Această dependență a permis țărilor vest-europene să-și dezvolte infrastructura și economiile. Între timp, SUA suportau costurile de securitate. Acum, însă, în loc să întărească NATO, UE pare mai degrabă preocupată de crearea unei armate proprii, o inițiativă cu viabilitate îndoielnică.
„Noi ne consumăm energiile pe chestiuni care țin mai degrabă de viziunea politică a Uniunii Europene. Ca să dau un singur exemplu pentru cei care ne ascultă: Domnule, dacă noi zicem așa, americanii pleacă, trebuie să ne pregătim de securitate. Americanii pleacă din NATO. Niciodată n-a spus Trump că pleacă din NATO. Nu vreau să plece americanii din NATO, vreau să ținem NATO. Ok, păi, băi, dacă vrem să ținem NATO, banii ăia pe care zicem că îi dăm noi pentru armata europeană, de ce nu-i dăm în NATO? Pentru că asta e parșivenia discursului european. Ei zic: «Ne facem armata europeană». Ba da, n-ar fi fost bine să dai banii ăia NATO, să dezvolți componenta europeană a NATO?”, a explicat Dungaciu.
Un alt punct esențial pe care îl subliniază Dungaciu este că Europa a fost, de fapt, un protectorat american. Ea a beneficiat de sprijinul financiar și militar al SUA pentru a se dezvolta. În timp ce Statele Unite investeau sume uriașe în apărare, europenii își foloseau resursele pentru modernizarea infrastructurii și creșterea economică. Acest model a funcționat atâta timp cât Washingtonul a fost dispus să suporte costurile. Însă, în actualul context geopolitic, această realitate ar putea să se schimbe.
„Europa a funcționat, a fost protejată, a fost protectorat american, s-a dezvoltat prin bani americani care nu erau alocați pentru apărare. Americanii dădeau 4-5% pentru apărare și mai mult, ca să protejeze acest continent european. Nu mă refer aici la schimburi comerciale, tarife, taxe, că e altă treabă. Ei au stat 50 de ani și i-au protejat pe europeni, care n-au dat nimic, au dat zero virgulă ceva la sută la apărare și toți banii i-au pus în infrastructură.”, a transmis sociologul.
Un paradox al situației actuale este faptul că, datorită economiilor făcute pe seama securității, Europa are astăzi o infrastructură mai bună decât Statele Unite. Însă acest avantaj nu se traduce și într-o capacitate mai mare de apărare. Dacă SUA decid să-și reducă prezența militară în Europa, UE ar putea să descopere rapid că nu are resursele necesare pentru a se proteja singură.
„Infrastructura din Occident, din vestul dezvoltat european, e mai bună decât infrastructura din Statele Unite. Da, slavă Domnului că nu se duc americanii prea des în Europa.”, a remarcat Dungaciu.