Senatorii au votat prin vot electronic secret, spre nemulțumirea opoziției. Cu 66 de voturi contra și 54 pentru, moțiunea a picat.
Senatorii au votat prin vot electronic secret, spre nemulțumirea opoziției. Cu 66 de voturi contra și 54 pentru, moțiunea a picat.
„Nu toată lumea se pricepe la energie și nu încercați să îi păcăliți pe români. Ministerul Energiei este nevoit în fiecare zi să dezmintă minciuni”, a spus Burduja.
„Nu mi-am imaginat că voi vedea aici, de la tribuna Senatului, spuse atâtea minciuni.
Da, România aplează în unele zile și la importuri, dar de aceea trebuie făcute eforturi în investiții. Proiectul Neptun Deep deranjează, pentru că este o șansă și pentru România, Moldova, Ungaria și alte țări. Pentru că altfel, ceilalți ar rămâne dependenți de cei care închid robinetul când îți e lumea mai dragă”, a spus ministrul Energiei.
„Nu trebuie să fiți supărat, această moțiune este un cadou făcut de opoziție. Ați avut ocazia să vă prezentați realizările și veți testa loialitatea colegilor din coaliție. Veți afla cine vă susține cu adevărat. Sunt un om corect. Nu am nicio reținere să spun că ați făcut și lucruri bune. Vă felicit, nu ați închis nicio unitate în funcțiune, avem o strategie după 17 ani. Faptul că avem o direcție clară, este un pas”, a spus Ninel Peia, senator SOS România.
„Deși ne asigurați că totul este bine, am fost la un pas milimetric la o criză energie, era să stingem lumina în mandatul dumneavoastră. România pierde bani din PNRR.
Meritați să plecați acasă, România merită un Guvern mai bun”, a spus senatorul USR Ștefan Pălărie.
„La Iernut, până acum am văzut doar acte adiționale sau poze de pe șantier. (…) România a pierdut investitori importanți, care au considerat România o piață instabilă. (…) România, o țară cu resurse considerabile, nu are o strategie”, a spus senatorul USR Sorin Șipoș
„Această moțiune simplă nu este altceva decât o nouă încercare de a câștiga capital politic. Este construită pe o retorică alarmistă. Ce ați uitat dumneavoastră să spuneți este că România se află pe un traseu ferm, că avem investiții record din fondul de modernizare, proiecte semnate și demarate din PNRR, am adus gazele în casele românilor, proiecte strategice în sectorul nuclear”, a spus Lucian Rusu, senator PNL.
„Sebastian, astăzi nu îți dau greu, că până acum nu ai reușit să ne faci să înțelegem mare lucru. Te întreb despre Mintia”, a spus Ciprian Titi Stoica, senator AUR.
„Ne spuneți de prețul la energie. Aici trebuie să înțelegeți: ministrul Energiei vă spune prețul energiei în cifre nominale, eu vi-l spun la paritatea puterii de cumpărare. Prețurile relevante sunt cele raportate la paritatea puterii de cumpărare”, a spus Petrișor Peiu, senator AUR.
„Această moțiune populistă este strict despre dumneavoastră, nu despre ce trebuie să facă România pentru a ajunge la independența energetică. (…) Adevărata suveranitate energetică despre care se vorbește nu se construiește cu astfel de discursuri populiste. Ministrul Sebastian Burduja a deblocat proiecte abandonate. Este o ipocrizie să acuzi pe cineva că nu a terminat când este singurul care a început.
România are astăzi un ministru al Energiei competent cu rezultate concrete”, a declarat Daniel Zamfir, senator PSD.
„Concluzia mea este că moțiunea de astăzi nu este neapărat despre persoana mea, ci despre direcția în care vrem să ducem sectorul energetic. Vrem să fim pe picioarele noastre sau vrem să ne întoarcem în beznă, când depindeam de alții sau unii se duceau la Moscova pentru a lua lumină?”, a spus Burduja.
„Un neadevăr cum că am plătit cea mai scumpă energie din UE. Sunt datele Eurostat, facturile sunt plafonate de doi ani de zile. La energie electrică avem al cincilea cel mai mic preț din UE și la gaze al doilea. Câteva țări au prețul mai mic decât noi, care iau gaz de la Federația Rusă”, a precizat ministul Energiei.
„România a devenit anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Gândiți-vă ce înseamnă să nu mai depinde noi de alții, să depindă alții de noi. O energie la preț bun mai înseamnă ceva, dragi colegi, să produci suficient”, a adăugat Sebastian Burduja.
„Mi se pare un gest de bun simț să vii să spui ce ai făcut, ce intenționezi să faci. Citind moțiunea de astăzi, nu cred că este definită de măsură”, a spus Sebastian Burduja.
„Pe de o parte, existența mecanismului de compensare îi determină pe furnizori să semneze contracte cu producătorii la orice preț, oricât de mare, iar, pe de altă parte sume colosale nu sunt returnate furnizorilor de către statul român, ca urmare a unor blocaje birocratice incredibil de lungi.
(…)
ANRE ne anunță că în intervalul noiembrie 2021 şi iunie 2024 au fost trimise la decontare sume de peste 5,2 miliarde de euro pentru energia electrică şi gazele consumate, deci probabil că până în martie 2025 suma va fi depăşit 6,5 miliarde de euro”, a declarat Petrișor Peiu.
„Un exemplu concret al gestionării defectuoase este întârzierea finanțării pentru proiectele de modernizare a rețelei de transport a energiei. Transelectrica a solicitat finanțare pentru dezvoltarea unor noi linii de înaltă tensiune esențiale pentru integrarea energiei regenerabile în sistem, însă proiectele sunt blocate din cauza întârzierilor birocratice.
În prezent, doar 30% dintre proiectele aprobate pentru finanțare au ajuns în faza de implementare. Un procent nesemnificativ care denotă nepricepre, indolență şi nepăsare din partea conducerii ministerului”, a precizat Petrișor Peiu.
„La capitolul decizii arbitrare putem trece şi situația care se regăseşte la CEO, mai exact CET Işalniţa care se află într-un SPV cu ALRO Slatina. Domnul Ministru Sebastian Burduja nu a omis să aloce, putem spune preferenţial, având în vedere faptul că printre administratorii ALRO se găseşte tatăl domniei sale, Marinel Burduja, suma de bani necesară realizării de către Transgaz a racordului viitoarei centrale electrice. Probabil că este un caz unic în istorie şi sperăm să rămână unic şi în istoria sectorului energetic românesc”, a citit Petrișor Peiu.
„Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii energetice din România, a fost afectată de întârzieri în dezvoltarea de noi proiecte hidroenergetice. Consecințele le resimt românii – în februarie 2025, Hidroelectrica şi-a notificat clienții că a majorat prețul energie electrice cu 60%”, a spus Petrișor Peiu.
„Pentru a construi o imensă baterie cu o putere instalată de 1000 MW, ministerul condus de Sebastian Burduja nu găsește un miliard de euro, dar aruncă cu nepăsare 3.1 miliarde de euro pentru niște studii atribuite direct, fără licitație, care să conducă la cheltuirea altor miliarde de euro în următorii 7-10 ani și pentru ca, în final, să beneficiem de o capacitate similară de producție”, a spus Petrișor Peiu.
Senatorul AUR Petrișor Peiu a început să citească textul moțiunii împotriva lui Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, și-a făcut apariția în plenul Senatului. La intrarea în sală a răspuns la câteva întrebări ale jurnaliștilor și a susținut că a venit în Parlament „din respect pentru români”.
Acesta a mai adăugat că „România este pe un drum corect în sectorul energiei”.
Moțiunea simplă depusă de 45 de senatori AUR, POT și SOS România împotriva lui Sebastian Burduja, ministrul Energiei, va fi dezbătută și votată luni, în plenul Senatului, de la ora 16.00. Textul moțiunii este intitulat „Ministrul Energiei – un lider fără direcţie, între promisiuni verzi şi realităţi gri” și cuprinde un lung șir de acuzații la adresa lui Sebastian Burduja.
„Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a dovedit, cât se poate de evident, depășit de responsabilitatea postului pe care îl ocupă. Acest domeniu, vital pentru orice țară, reprezintă o pălărie prea mare pe capul ministrului Burduja. În timpul mandatelor sale ministeriale, au avut loc multiple evenimente care au compromise viabilitatea sistemului energetic national. Prin aceste eșecuri, a pus în pericol însăși competitivitatea economiei românești”, sunt cuvintele cu care începe textul moțiunii.
Sebastian Burduja a transmis luni dimineață, pe o rețea de socializare, că va fi prezentat la dezbaterea moțiunii și a le-a transmis un mesaj celor care au depus moțiunea împotriva sa.
„Le transmit izolationiștilor să stea liniștiți și să ia o pauză de la dezinformările toxice. Voi fi prezent la moțiunea de astăzi. Am multe să spun și să prezint. E o nouă ocazie de arăta cum arată munca reală, pentru România puternică, independentă energetic, eliberată din șantajul energetic de la Est. Știu, pentru unii gazul rusesc înseamnă bani și influență.
Pentru mine, înseamnă o vulnerabilitate critică de securitate pentru România și voi lupta până la capăt să nu depindem noi de alții. Eventual, să depindă alții de noi. (…) Nu vin astăzi în Senatul României pentru a-i convinge pe izolaționiști de ceva. Vin din respect pentru fiecare cetățean din țara noastră și pentru instituția Parlamentului României”, a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Printre reproșurile opoziției la adresa lui Sebastian Burduja se numără „alocarea arbitrară a resurselor publice unor companii private, fără procedure competitive”.
„Strategic vorbind, domnul Sebastian Burduja a dus mai departe politica inițiată de Virgil Popescu de retragere deliberate din portofoliile favorabile pe care le are statul și în același timp de implicare în proiecte/portofolii foarte riscante (dezvoltarea SMR, SPV-CCGT). Doar că genul acesta de lovituri duble se dovedesc a fi fatale de cele mai multe ori”, se arată în textul moțiunii.
Totodată, ministrul Energiei este acuzat de „gestionarea defectuasă a fondurilor europene și naționale”.
„Deși Ministerul Energiei a anunțat atragerea unor sume semnificative din fonduri europene pentru dezvoltarea sectorului energetic, adevărul este că implementarea acestora a fost dezastruoasă și ineficientă. Conform datelor oficiale, până la finalul anului 2024, din cele 14 miliarde de euro disponibile prin Fondul de Modernizare, doar 9.3 miliarde de euro au fost atribuite prin contracte și doar 5 miliarde de euro au fost aprobate efectiv la plată, adică au fost utilizate, ceea ce indică un ritm extrem de lent în alocarea acestor resurse”, susțin inițiatorii moțiunii.
În moțiune se fac referiri și la adresa prețurilor „ridicate la energiei și impactul negatic asupra economiei și populației”.
„În nenumărate rânduri, ministrul Burduja a rostogolit ideea că România are unul dintre cele mai mici prețuri la electricitate din Uniunea Europeană. Dar iată și realitatea: în ultima statistică publicată de Eurostat, care prezintă prețurile pentru primul semestru din 2024, România are al patrulea cel mai mare preț la electricitate pentru gospodării (la paritatea puterii de cumpărare standard – PPS, prețul efectiv resimțit de consumator), aproape dublu față de statele învecinate Ungaria, Bulgaria, Serbia – țări care nu beneficiază de o asemenea abundență a resurselor energetice precum România”, susțin inițiatorii moțiunii.
Textul complet al moțiunii poate fi citit AICI.
CITEȘTE ȘI:
Sebastian Burduja: Neptun Deep forează. România, cel mai mare producător de gaze din UE