Japonia a estimat că până la 298.000 de oameni ar putea muri dacă se produce un „megacutremur” cu magnitudinea de aproximativ 9 grade pe scara Richter de-a lungul coastei de sud a țării, urmat de un tsunami.
Estimarea a fost prezentată de Guvernul de la Tokyo și realizată de un grup de experți. Datele au fost publicate luni și reprezintă o revizuire a previziunilor anterioare, realizate în 2012 și 2013, care estimau 323.000 de decese, reflectând o creștere a numărului de clădiri rezistente la cutremur și a întăririi sistemului de evacuare a populației în caz de tsunami, arată The Japan Times.
Cu toate acestea, datele încă nu ating obiectivele Guvernului de a reduce decesele cu 80% și numărul de clădiri avariate cu 50% până la sfârșitul anului financiar 2023.
Fosa Nankai, un șanț submarin de 800 km se află în sudul Japoniei, acolo unde două plăci tectonice se întâlnesc. De-a lungul faliei, placa tectonică oceanică a Mării Filipinelor alunecă încet sub placa continentală pe care se află Japonia.
Pe măsură ce se mișcă, plăcile înmagazinează cantități mari de energie care atunci când este eliberată poate provoca cutremure sau megacutremure în regiune.
În decursul ultimilor 1.400 de ani, megaseisme în fosa Nankai s-au produs la fiecare 100 până la 200 de ani. Cel mai recent a avut loc în 1946. Oamenii de știință susțin că prezicerea seismelor este extrem de dificilă. În ianuarie însă, un panel guvernamental a declarat că probabilitatea ca un astfel de megaseism să survină în următorii 30 de ani a crescut ușor, riscul producerii fiind cuprins între 75% și 82%.
În august anul trecut, Agenția meteorologică japoneză (JMA) a emis primul său „aviz de megaseism” după devastatorul cutremur din 2011, care a declanșat un tsunami mortal și a provocat catastrofa nucleară de la Fukushima. Această alertă a JMA privind un megaseism a urmat unui cutremur cu magnitudinea 7,1 produs în sudul Japoniei și în urma căruia 14 persoane au fost rănite. Alerta a fost ridicată după o săptămână, dar a provocat o penurie de orez și de alte produse de bază în toată regiunea afectată.
Cutremur în Myanmar. BILANȚUL tragediei crește: peste 1.700 de morți și sute de dispăruți!
Sursa foto: Shutterstock