Prima pagină » Emisiuni » Cristian Sima: „Leul e ținut artificial tare. România are nevoie de un leu slab ca să exporte”

Cristian Sima: „Leul e ținut artificial tare. România are nevoie de un leu slab ca să exporte”

În emisiunea Dan Diaconescu Direct, analistul financiar Cristian Sima a analizat politica monetară a BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu, susținând că leul este menținut artificial la un curs ridicat. Sima a argumentat că o monedă națională mai slabă ar sprijini exporturile și dezvoltarea economică, așa cum se întâmplă în alte state cu politici monetare mai flexibile. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Dan Diaconescu.

Cristian Sima a subliniat că, în lipsa intervenției BNR, leul s-ar devaloriza semnificativ din cauza diferențelor mari de dobândă față de alte valute. Această intervenție este însă necesară pentru menținerea stabilității financiare.

„Leul nu se devalorizează anul acesta, are grijă Isărescu. 5,35, atât ar fi leul neținut în aparate. Are dobândă mai mare. Și dolarul e tare cu euro pentru că are dobândă mai mare.”

România ar trebui să urmărească un leu slab pentru a stimula exporturile

Analistul a punctat că alte state europene, precum cele din zona euro, își doresc o monedă slabă pentru a încuraja exporturile. În schimb, România menține un leu puternic, în ciuda lipsei unui sector de export competitiv.

„Europenii vor euro slab. Numai noi suntem fraieri și vrem leu tare. Noi avem nevoie de leu slab pentru economia noastră, să putem exporta.”

Exemple internaționale: Japonia, Turcia, Rusia

Sima a oferit exemple de țări care au optat pentru devalorizarea monedei naționale în scopuri economice, menționând Japonia, Turcia și Rusia. El a arătat că aceste țări, deși afectate de inflație sau instabilitate, reușesc să stimuleze economia printr-o monedă slabă și dobânzi ridicate.

„Din acest motiv Japonia e pe val în ultima vreme, pentru că și-a devalorizat yenul. Lira turcească are inflație de stele. Și rubla e slabă, dar are dobânzi 20%.”

 

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe un post de redactor, iar ulterior a lucrat ca specialist în comunicare. Înainte ... vezi toate articolele

Citește și