În pragul începerii sezonului estival, Grecia se află într-o cursă contracronometru pentru a căuta angajați.
Potrivit The Guardian, sunt 80.000 de locuri de muncă vacante în sectorul turistic, iar țara apelează atât la șomeri, cât și la muncitori străini. Guvernul elen speră că grecii plecați în străinătate după criza financiară din 2010-2011 să se întoarcă.
În fața tavernei Karyatis, într-o piațetă cu palmieri și plante decorative, sub Acropole, apare un anunț pe care scrie: „Angajăm personal – bucătari, ospătari, personal de bucătărie”.
Proprietarii restaurantului au declarat pentru ziarul englez că „este din ce în ce mai greu” să găsească angajați. Turismul din Grecia este în creștere, dar în ultima vreme grecii preferă să facă muncă de birou sau chiar remote, de la 9 la 5. Ei refuză locurile de muncă care presupune ture de noapte sau lucrul în weekend, a spus Dimitris Stathokostopoulos, care conduce localul împreună cu fratele său.
Ca ei, sunt o mulțime de proprietari de restaurante care vor să mențină industria pe linia de plutire. De curând a fost o grevă generală și peste 15.000 de oameni au manifestat la Atena și Salonic. Cu câteva săptămâni înainte ca turiștii să sosească, 80.000 de posturi trebuie ocupate în sectorul alimentar și hotelier. HoReCa este coloana vertebrală a unei industrii care, reprezentând 25% din PIB pentruj Grecia.
Hotelierii caută cu disperare recepționeri, femei de serviciu, salvamari, portari, ospătari și bucătari, iar pe insulele foarte căutate precum Creta și Rodos, hotelierii își „împrumută” sau își „fură” angajații unii altora, promițând salarii mai mari și condiții de muncă mai bune.
Este parțial o moștenire a pandemiei de Covid-19, care s-a resimțit în toată Europa, dar în Grecia problema este deosebit de acută. Este o lipsă fără precedent de lucrători calificați și cu experiență, mai ales în industria hotelieră și alimentară, ca urmare a exodului de angajați din perioada lockdown-ului.
Mulți nu s-au mai întors. Drept urmare, se estimează că este nevoie acum de aproximativ 80.000 de angajați, potrivit spuselor lui Giorgos Hotzoglou, președintele Federației Panhelenice a Lucrătorilor din Alimentație Publică și Turism (POEET).
Este de neconceput, dar din cauza numărului tot mai mare de deportări, statisticile arată că în Grecia vor trebui ocupate 750.000 de posturi până în 2050, a declarat Sofia Kouvelaki, care conduce Home Project, o organizație care sprijină copiii refugiați și migranți din Atena.
Până în 2028, ministerul turismului din Atena a prognozat 40 de milioane de vizitatori, aproape de patru ori mai mult decât populația țării, ca urmare a creșterii numărului de sosiri, în principal din piețele emergente din India și China. Grecia a început să recruteze activ în străinătate, organizând târguri de locuri de muncă în Germania, Olanda și Marea Britanie.
Sursa Foto: Shutterstock