Lia Savonea este noul președinte al Curții Supreme. Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat luni candidatura pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Judecătoarea Lia Savonea a fost singurul candidat care s-a înscris în cursa pentru șefia Instanței supreme.
Judecătoarea Lia Savonea, a afirmat, luni, în fața Secției pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, că s-a înscris în cursa pentru șefia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu pentru o funcție, ci pentru o misiune, adăugând că „cele mai grele decizii trebuie asumate, nu evitate.”
„Pentru mine, această candidatură nu este o etapă de carieră, ci o asumare. Sunt conștientă că funcția de președinte la Instanța supremă nu este o poziție onorifică, este o răspundere grea.
Experiența pe care am acumulat-o în 21 de ani de activitate, exclusiv ca judecător în funcții de conducere, în funcții de execuție, membru în colegiul de conducere, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, m-au ajutat să înțeleg, în profunzime, sistemul judiciar pe fiecare palier – judecătorie, tribunal, curte de apel și instanță supremă.
M-au ajutat să înțeleg toți acești ani că justiția se construiește prin decizii, iar cele mai grele decizii trebuie asumate, nu evitate. Am învățat că independența nu este un lucru câștigat, este o răspundere și o luptă de zi cu zi”, a declarat Lia Savonea, citată de agerpres.ro.
Lia Savonea le-a spus membrilor Secției pentru judecători că s-a prezentat cu un proiect axat, în principal, pe direcții precum responsabilitate, asumare, echilibru, valorizarea meritului.
Potrivit acesteia, competența reală se vede în felul în care se aplică legea, nu în felul în care se vorbește despre ea.
„Responsabilitate și asumare – vreau să spun că asum nu doar independența funcției, ci mai ales responsabilitatea acestei independențe, cu tot ceea ce înseamnă ea. Echilibru – decizii bine cumpănite și fermă față de orice presiune, indiferent din partea cui ar putea veni.
Valorizarea meritului – promovez valorile reale din justiție, aducă meritocrația, meritocrația autentică, pentru că, în opinia mea, meritocrația nu trebuie redusă la un test grilă de evaluare a cunoștințelor teoretice, meritocrația presupune mult mai mult, presupune solide cunoștințe teoretice, dar și verificare a aptitudinii, aplicărilor corecte în activitatea de zi cu zi”, a subliniat judecătoarea.
De-a lungul timpului, Lia Savonea a luat mai multe decizii care au stârnit dezbateri aprinse și controverse, printre care și declararea ca neconform a rechizitoriului din dosarul Revoluției în care este judecat Ion Iliescu și rejudecarea cazului în care Mario Iorgulescu avea o condamnare definitivă de 13 ani și 8 luni închisoare, după ce a condus mașina beat și drogat și a omorât un alt șofer.
Pe 19 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat declanșarea procedurii privind numirea unui nou șef al ICCJ. Mandatul actualului președinte al Instanței supreme, Corina Corbu, încetează la jumătatea lunii septembrie.
Lia Savonea a promovat în funcția de judecător la Instanța supremă – Secția Penală în primăvara anului 2023, după ce, anterior, a ocupat funcția de președinte al Curții de Apel București.
Ea a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii în componența anterioară, deținând în anul 2019 și funcția de președinte al CSM.
CITIȚI ȘI: