Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a comentat rezultatele summitului NATO, pornind de la interviul publicat de Le Figaro și adus în discuție de Marius Tucă. Sociologul atrage atenția asupra poziției slabe a Europei și a României în contextul geopolitic actual. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Tucă a făcut referire la un interviu acordat de Jeremy Gallon publicației Le Figaro, care vorbea despre „un moment de umilire pentru Europa”. Dungaciu a reluat ideea și a criticat poziția liderilor europeni și rolul pasiv al României.
Dungaciu afirmă că liderii prezenți la Haga nu au demonstrat vreo greutate în plan global. România a participat fără nicio miză strategică.
„Oamenii ăștia, din păcate pentru ei, nu sunt reprezentativi pentru nimic la nivel global. Și noi ne-am dus acolo ca niște, iertați-mă, prostănaci, că asta am făcut. Fără să jucăm nimic. Că nu jucăm nimic mare. Am fi putut să devenim primul, să avem primul președinte de tip MAGA și o jucam la nivel diplomat.”, afirmă invitatul.
Sociologul explică faptul că la summitul de la Haga s-au transmis mesaje clare, dar indirecte: sprijinul pentru Ucraina nu este o obligație NATO.
„Ce s-a întâmplat la summitul de la Haga? Pentru că asta spuneam, că s-au întâmplat niște decizii. Doamne, începi să tai finanțările și începi să tai eliberările de armament pentru Ucraina în lumina spiritului summitului de la Haga, care n-a menționat niciodată că Ucraina ar fi un război pentru apărarea suveranității sau independenței statelor NATO. A sugerat doar că state independente, dacă vor să se implice, e treaba lor. Dar nu e despre NATO acolo, nu e despre securitatea noastră.”, spune acesta.
În final, Dungaciu a subliniat că prelungirea conflictului ucrainean este în favoarea Rusiei și că România devine tot mai vulnerabilă.
„Cu cât durează mai mult războiul în Ucraina, cu atât Ucraina pierde mai mult teren. Cu cât durează mai mult războiul în Ucraina, cu atât rușii vin mai aproape de noi.”, conchide geopoliticianul.