Specialiștii Departamentului american al Apărării cred că bombardamentele Statelor Unite și Israelului asupra Iranului vor întârzia programul atomic al regimului islamist de la Teheran cu aproape doi ani, deși conform serviciilor europene, stocurile iraniene de uraniu rămân în mare parte intacte.
”Am degradat programul atomic iranian și va fi întârziat cel puțin un an sau doi, arată evaluările Departamentului Apărării. Estimăm că programul nuclear iranian va fi întârziat cu aproape doi ani. Dar toți aliații au felicitat Statele Unite, pe președinte și pe secretarul Apărării, pentru acea operațiune îndrăzneață, au salutat ideea că acțiunile americane asupra Iranului au fixat condițiile pentru stabilitate mondială”, a declarat Sean Parnell, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Statele Unite s-au alăturat Israelului și au bombardat masiv, pe 13 iunie, instalațiile atomice iraniene de la Fordo, Natanz și Isfahan. Președintele SUA, Donald Trump, susține că programul nuclear iranian a fost distrus, dar experții independenți și analiștii anumitor servicii americane au dubii asupra acestui lucru.
Un raport de evaluare întocmit de serviciile secrete americane arată că instalațiile nucleare iraniene nu au fost distruse complet și că programul atomic a fost întârziat doar câteva luni prin raidurile aeriene israeliene și americane. Pe de altă parte, numeroși specialiști independenți cred că autoritățile iraniene au reușit transferul a circa 400 de kilograme de uraniu purificat într-un loc secret înaintea bombardamentelor masive efectuate de Statele Unite, ceea ce ar indica ineficiența operațiunii militare împotriva programului atomic iranian. Teheranul a anunțat că instalațiile nucleare au suferit ”daune considerabile”, evitând să precizeze dacă programul atomic va putea fi reactivat în curând.
Evaluările preliminare ale serviciilor secrete din anumite țări europene sugerează că stocurile iraniene de uraniu purificat rămân în mare parte intacte în urma bombardamentelor americane.
Foto: Profimedia
Video: Off the Press
Citește și: