Pe vremuri, țăranii păstrau făina pentru prepararea pâinii și a cozonacilor. De aceea, străbunicii noștri mâncau zilnic un alt aliment în urmă cu peste 100 ani. Mihaela Bilic, medic nutriționist, susține că este o alternativă ideală la pâine și cartofi pentru persoanele care doresc să mai scape din greutate.
Alimentul este considerat cea mai bună variantă la carbohidrați. Poate înlocui pâinea și cartofii. Este de culoare galbenă. Se obține dintr-o cereală originară din America de Sud.
„Face parte din categoria glucidelor lente. Conține amidon care se absoarbe treptat în sânge și ne ține de foame 3-4 ore”.
Este vorba de mămăligă, un preparat cald pregătit din apă și mălaiul extras din porumb. Potrivit Știrile PRO TV, mămăliga conține amidon. Acesta de absoarbe lent în sânge, fiind ideal pentru a înlocui pâinea și cartofii care oferă sațietate, dar aduc și kilograme în plus.
Medicul nutriționist a dezvăluit valoarea calorică a unei felii de pâine. Spre surprinderea multora, o singură felie de pâine este mai nocivă pentru siluetă decât se credea. O felie de pâine are între 70 și 80 de calorii. Exact cât trei linguri de mămăligă.
„Trei linguri de mămăligă înseamnă o felie de pâine. Vorbim despre amidon, care se absoarbe lent în sânge și este cea mai bună variantă de carbohidrați”, a spus nutriționistul.
„O felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine și are 70-80 de calorii”, a mai spus Mihaela Bilic la Știrile PRO TV.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fmihaela-bilic-1280x773.jpg)
Mihaela Bilic susține că mălaiul este parte din categoria glucidelor lente. Nu există români care să nu iubească mămăliga cu brânză și smântână. Însă, medicul avertizează că și mămăliga poate să îngrașe dacă este consumată în exces.
„Într-o farfurie ideală, mămăliga ocupă 1/4 din suprafață și este garnitura perfectă pentru carne, pește, brânză sau ouă. Este o alternativă la pâine, paste făinoase, orez sau cartofi, nu are gluten și ne scapă de balonare, dar îngrașă la fel”, a mai spus Mihaela Bilic.
La capitolul beneficii, porumbul conține carotenoizi, de unde și culoarea galbenă. Acești pigmenți vegetali sunt materie primă pentru vitamina A. Mămăliga este benefică pentru piele, vedere și problemele de tranzit intestinal. Mămăliga poate reduce și colesterolul.
Pentru a încuraja populația să consume mai des cereale, oamenii de știință americani au inventat pufuleții, floricelele de porumb și fulgii de porumb, aceștia din urmă fiind consumați cu lapte la micul dejun. Floricelele sunt consumate deseori la cinematografe, pufuleții pe stradă sau în pauzele de masă. Fulgii de porumb nu au adaos de zahăr. Pufuleții sunt umflați cu aer, expandați și dau senzația de sațietate. Un alt produs bazat pe porumb sunt chipsurile crocante tortilla. În timp ce oamenii le ronțăiesc, având un conținut mare de glucide, chipsurile au un efect anti-stres, calmând creierul.
Recomandarea autorului: Mihaela Bilic propune „dieta săracului” pentru perioada verii. Slăbești 30 de kilograme în 6 luni