Ești client PPC? Cât vei plăti, în fiecare lună, pentru frigider. Noi am făcut calculul complet. Se știe că, frigiderul este unul dintre cele mai utile electrocasnice într-o locuință. Pe piață există multe modele de frigidere, clasice sau încorporabile. De la data de 1 iulie, schema de sprijin pentru energie electrică prevăzută de OUG nr. 6/2025 încetează.
Piața de electricitate a fost liberalizată total la 1 iulie. Până atunci, cei cu consum mic plăteau un plafon maxim de 0,68 lei pe kWh, cei cu consum mediu – 0,8 lei, iar cei cu consum mare – 1,3 lei/kWh. Datele arată de la începutul anului şi până la 1 iulie, peste 234.000 de consumatori s-au portat de un furnizor la altul, jumătate dintre ei doar în luna iunie, în speranța unui preț mai mic.
Dacă ești client PPC, atunci trebuie să știi cât vei plăti, în fiecare lună, pentru consumul unui frigider. Astfel, analizam cazul mediu al unui frigider din clasa A+, care consumă 260 kWh pe an. Prin urmare, împartind la 12, obținem un consum lunar de 22 kWh. De precizat este că, de la 1 iulie 2025, abonații PPC plătesc un tarif de 1.56 lei / kWh. Așadar, doar pentru frigider, vor plăti în fiecare lună 22 x 1.56 = 34 lei.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2F6-poza-interior-5-1280x853.jpg)
Cum spuneam, frigiderele sunt cele mai folosite electrocasnice dintr-o casă. Pentru o bună funcționare, trebuie să știi că alimentele trebuie aranjate în frigider, în funcție de tipul acestora. În congelator se pot pune carnea, peștele și legumele congelate. De asemenea, în răcitor, pe rafturile superioare se așază mezelurile și alimentele gătite, în timp ce legumele și fructele proaspete se spală înainte de introducerea în frigider și se așază pe rafturile inferioare sau în lada special concepută pentru legume și fructe.
Și ouăle trebuie introduce în compartimente special concepute pentru acestea. Și calitatea recipientelor în care așezi alimentele este importantă pentru păstrarea prospețimii. Nu așeza pe același raft carnea crudă și mâncarea gătită, deoarece se pot transmite bacterii care să strice mâncarea. Brânza și produsele lactate trebuie așezate în recipiente din plastic pentru că laptele este un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor. Nu în ultimul rând, nu supraaglomera frigiderul, ci lasă spațiu între alimente, deoarece un frigider supraaglomerat se poate transforma într-o adevărată „bombă bacteriologică”.
Autorul recomandă: