Miercuri seara, purtătorul de cuvânt al cancelarului german a emis o declarație prin care respinge propunerea Comisiei Europene de a-și majora bugetul la 2.000 de miliarde de euro, la doar câteva ore după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat planul la Bruxelles.
Germania, ca cel mai mare contributor la bugetul UE, ar fi responsabilă pentru aproximativ un sfert din sumă.
Cancelarul german Friedrich Merz a fost iritat de propunere, a declarat un oficial sub condiția anonimatului.
Cancelarul a fost deosebit de nemulțumit de decizia de a percepe impozite pe profit, care contrazice una din promisiunile lui recente făcute companiilor germane, de a le reduce taxele.
Deși Merz și von der Leyen provin din același partid, nu au avut niciodată o relație apropiată. În timpul carierei sale politice la Berlin, von der Leyen a servit în mai multe cabinete ale fostului cancelar Angela Merkel, un oponent de lungă durată al lui Merz, notează Bloomberg.
Formularea documentului emis de purtătorul de cuvânt al cancelarului german a fost neobișnuit de dură, reflectând frustrarea crescândă a lui Merz față de modul în care funcționează Comisia Europeană.
„Creșterea datoriei era folosită în cazuri excepționale, dar în aceste zile a devenit noua normalitate”, le-a declarat Merz reporterilor la Londra joi. „UE va trebui acum să se mulțumească cu fondurile pe care le are. Acest lucru va însemna o luptă dură pentru buget pentru următorii doi ani.”
Merz nu a fost singura persoană enervată. Mulți comisari s-ar fi simțit frustrați de faptul că Von der Leyen nu a împărtășit detaliile finale ale proiectului până în ultimul moment, potrivit unor persoane familiarizate cu chestiunea.
Purtătorii de cuvânt ai lui von der Leyen au negat că statele membre ar fi fost excluse din proces, spunând că ele au fost ținute la curent cu planificarea, dar nu și cu suma finală.
Guvernul german și-a exprimat clar opiniile într-un document de poziție către Bruxelles luna trecută. În scrisoare, consultată de reporterii Bloomberg, oficialii germani au subliniat că nu există loc pentru a majora bugetul.
De asemenea, ei au respins continuarea planului comun de împrumut al UE din perioada pandemiei, ceea ce înseamnă că orice cheltuială suplimentară a UE pentru noi proiecte ar trebui finanțată prin reduceri ale altor părți ale bugetului, potrivit unui oficial guvernamental din Berlin.
Remarcile de miercuri nu marchează prima confruntare a lui Merz cu Comisia Europeană. El și-a exprimat în mod repetat nerăbdarea față de Comisia Europeană pentru că a durat prea mult să ajungă la un acord comercial cu SUA și a criticat anterior întârzierea ratificării acordului de liber schimb UE-Mercosur.
Într-o convorbire telefonică cu președintele american Donald Trump vinerea trecută, cancelarul a spus clar că Germania va accepta taxe vamale asimetrice atâta timp cât un acord este semnat rapid și va conține scutiri pentru anumite industrii.
Între timp, Merz se concentrează pe cultivarea unor legături mai strânse în Europa. Cancelarul s-a deplasat joi la Londra pentru a semna un acord bilateral cu premierul britanic Keir Starmer.
Foto: Profimedia
RECOMANDAREA AUTORULUI: