Guvernul a descoperit peste 20 de nereguli la instituții de control ale statului

Guvernul a descoperit peste 20 de nereguli la instituții de control ale statului
Serviciile județene de control, precum comisariatele Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare și inspectoratele în construcții, încalcă peste 20 de reguli de lucru, depozitând bunurile confiscate în săli de sport și având acte de control întocmite greșit care permit firmelor amendate să câștige procesele.
Publicat: 15/02/2012, 11:49
Actualizat: 07/05/2012, 16:06

Serviciile județene de control, precum comisariatele Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare și inspectoratele în construcții, încalcă peste 20 de reguli de lucru, depozitând bunurile confiscate în săli de sport și având acte de control întocmite greșit care permit firmelor amendate să câștige procesele. Neregulile au fost descoperite de către inspectorii Departamentului de Control al Guvernului (DCG) în urma unor verificări efectuate, la sfârșitul anului trecut, la serviciile deconcentrate cu atribuții de control din județele Bacău, Dolj, Galați, Prahova, Argeș, Buzău, Brașov și Vâlcea.

La secțiile județene ale Gărzii Financiare, inspectorii au descoperit, printre altele, că raportul zilnic de control este întocmit sumar, fără să fie însușit prin semnătură de către comisari și fără viza comisarului șef de divizie, că bunurile confiscate sunt depozitate în spații diverse, precum săli de sport, fără să fie aranjate pe loturi distincte și etichetate conform normelor obligatorii de lucru și că nu există un compartiment distinct care să primească, să înregistreze și să soluționeze petițiile.

Departamentul de Control al Guvernului a mai descoperit că inspectorii oficiilor județene pentru protecția consumatorului au aplicat în multe cazuri "avertismente", considerând ca faptele sancționabile sunt de o gravitate redusă, dar fără să aplice astfel prevederile legale conform cărora respectivele abateri sunt sancționate cu amendă contravențională, iar unele acte de control întocmite de către inspectori conțin vicii de formă, situație ce permite firmelor să le conteste și să câștige în instanță procesul.

În cazul direcțiilor sanitar-veterinare s-a descoperit că operațiunile de control privind conformitatea datelor declarate pe proprie răspundere la Oficiul Registrului Comerțului de către firmele nou-înființate sunt derulate cu întârziere, că un număr foarte mare de amenzi contravenționale aplicate de inspectorii de control au fost transformate de instanțele de judecată în "avertisment" și că aceste direcții nu au organizat activitatea de primire, evidențiere și rezolvare a petițiilor.

La secțiile județene ale Gărzii Naționale de Mediu, inspectorii au constatat că echipele de control nu au specificat întotdeauna în mod clar sancțiunile aplicate, că la dosarele privind activitatea firmelor nu se regăsesc întotdeauna documente din care să rezulte că acestea au rezolvat ulterior neregulile constate și că o serie de procese verbale de control întocmite de comisari nu îndeplinesc condițiile legale de formă ale documentului.

La Inspectoratul Județean în Construcții s-a descoperit că notele de control au fost încheiate, în unele cazuri, fără să fie redactate și procese verbale de constatare a contravenției. În alte cazuri, s-a constatat că astfel de note de control nici nu mai fost întocmite, ca și situații în care acțiunile de control au fost efectuate de către o singură persoană.

Șeful DCG a precizat că scopul verificărilor este de a propune măsuri pentru remedierea deficiențelor, fiind "un instrument de îndreptare a disfuncționalităților", și a anunțat că în acest an vor fi controlate și serviciile deconcentrate cu atribuții de control din celelalte județe.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Devine obligatoriu de la 1 OCTOMBRIE 2024. Se va aplica în absolut TOATĂ România
Exclusiv: Cu cine l-a înlocuit Simona Halep pe Toni Iuruc. Tenismena, surprinsă în fapt
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Rafael Nadal nu este „100% sigur” dacă se va mai întoarce la Openul Italiei
×