Vicepreședintele ANRE Eugen Georgescu a fost arestat preventiv. Premierul Ungureanu l-a demis

Vicepreședintele ANRE Eugen Georgescu a fost arestat preventiv. Premierul Ungureanu l-a demis
Publicat: 26/04/2012, 20:17
Actualizat: 06/07/2013, 10:27

Vicepreședintele Agenției Naționale de Reglementare în Energie Eugen Georgescu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, după ce Tribunalul București (TB) a admis, joi, propunerea în acest sens făcută de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetului de pe lângă ICCJ.

Decizia TB poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București.

Premierul Ungureanu a semnat decizia de eliberare a lui Eugen Georgescu din postul de vicepreședinte al Agenției de Reglementare în Energie (ANRE), arestat preventiv în urma acuzațiilor formulate de procurori în dosarul exploziilor de la Sighetu Marmației, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Eugen Georgescu a fost reținut, miercuri, în dosarul exploziilor de la Sighetu Marmației.

Procurorii îl acuză pe vicepreședintele Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri oficiale și ucidere din culpă.

În continuarea cercetărilor în cauza privind exploziile de la Sighetu Marmației, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Georgescu Eugen și reținerea sa pe o perioadă de 24 de ore, începând de miercuri, ora 19.00, și joi, ora 19.00, s-a precizat, miercuri, într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit procurorilor, din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că, în calitate de director general al Agenției Naționale de Reglementare în Energie, respectiv șef al Departamentului control și protecția consumatorilor, în perioada 2007 – mai 2009, având atribuții de serviciu constând în organizarea, coordonarea și verificarea rapoartelor privind controalele efectuate de către agenții ANRE din teritoriu, și-a îndeplinit cu știință în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu.

Concret, procurorii afirmă că Georgescu nu a luat măsurile prevăzute de lege și propuse de agenții constatatori, referitoare la suspendarea licențelor și autorizațiilor eliberate inculpatei SC BERG SISTEM GAZ SA, cu toate că, atât în cursul lunii noiembrie 2007, cât și în cursul anului 2008, a fost sesizat de către subordonații săi. Aceștia au efectuat controale la această firmă și, cu privire la neregulile grave constatate l-au informat pe Eugen Georgescu.

„Cu toate acestea, în cursul lunii iunie 2008, Georgescu Eugen a cerut subordonatului său, agentul constatator P. A., să modifice raportul de inspecție, în sensul eliminării măsurilor referitoare la suspendarea licențelor și autorizațiilor eliberate pentru SC BERG SISTEM GAZ SA. Îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu trecute în fișa postului numitului GEORGESCU EUGEN, a creat condițiile favorizante pentru continuarea activității de proiectare, execuție și distribuție a gazului metan de către inculpata SC BERG SISTEM GAZ SA, în municipiul Sighetu-Marmației, cu toate că această firmă nu îndeplinea mai multe condiții minime necesare derulării acestui tip de activitate, având drept efect mediat, producerea celor două explozii”, se mai arată în comunicat.

La 19 februarie, o persoană a murit și 20 au fost rănite în urma a două explozii produse în subsolul unui imobil din Sighetu Marmației. Imobilul, care avea la subsol o discotecă, a fost distrus în urma deflagrațiilor.

La 13 februarie, la imobilul din Sighetul Marmației s-a deplasat un angajat al SC Berg Sistem Gaz SA, care a montat un detector de gaze de interior, dar nu l-a putut pune în funcțiune în condițiile în care acesta prezenta semnale care presupuneau faptul că există gaz natural în acea încăpere. Acesta a fost motivul pentru care angajatul firmei s-a deplasat la sediu revenind cu un alt detector de același tip, dar în condițiile în care și acest detector a prezentat aceleași semnale angajatul SC Berg Sistem Gaz SA a recomandat proprietarului să scoată din priză detectorul montat, întrucât, în caz contrar, acesta ar fi închis automat alimentarea cu gaz. A doua zi, același angajat a revenit la imobil cu un al treilea detector de același tip, și, fără să-l mai monteze pe perete, împreună cu proprietarul, au făcut verificări în toate încăperile apartamentului, la diferite înălțimi. Peste tot detectorul de gaz prezenta semnal, dar angajatul SC Berg Sistem Gaz SA, apreciind că este vorba de semnal datorat vopselei lavabile folosită în urmă cu o lună la renovarea apartamentului, a recomandat din nou proprietarului ca aparatul de detectare să fie scos din priză.

Fostul administrator al firmei Berg Sistem, Răsvan Enache, arestat în cazul celor două explozii de la Sighet Marmației, a fost eliberat din arest preventiv de CAB.

Avocatul lui Enache, Cristian Ene, a declarat agenției MEDIAFAX că instanța CAB a decis definitiv, în 11 aprilie, punerea în libertate a clientului său.

Ene a arătat că procurorii Parchetului instanței supreme au cerut recent prelungirea duratei arestării preventive în cazul lui Enache, căruia i s-a schimbat încadrarea faptei în cea prevăzută de alineatele 1 și 2 ale articolului 31 din Legea 10/1995.

Potrivit avocatului, noua încadrare a faptei pentru care e cercetat Enache are limită de pedeapsă între 10 și 20 de ani de închisoare. Avocatul a explicat că Tribunalul București a motivat la momentul luării deciziei de eliberare a lui Enache că în raport de noua încadrare reținută în cazul inculpatului probele anchetatorilor nu mai au valoare, fiind astfel nevoit să-l elibereze pe fostul administrator.

Sursa citată a precizat că în cazul lui Valer Faur, fostul director executiv al firmei Berg Sistem Gaz, procurorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptei în noua încadrare, ca și în cazul lui Enache.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul