Ieșirea Greciei din zona euro pare tot mai posibilă, iar Europa a început să calculeze consecințele

Ieșirea Greciei din zona euro pare tot mai posibilă, iar Europa a început să calculeze consecințele
Publicat: 14/05/2012, 11:56
Actualizat: 15/05/2012, 14:05

Tensiunile politice din Grecia au adus în prim plan posibilitatea ieșirii din zona euro, Europa începând să estimeze consecințele unei astfel de decizii, iar Der Spiegel deschide ediția de luni cu un material intitulat „Acropole, adio – de ce ar trebui ca Grecia să părăsească euro”.

Negocierile politice de la Atena vor continua luni, intermediate de președintele Karolos Papoulias, după ce partidul de extremă stânga Syriza, care a reușit să obțină locul al doilea la alegerile generale din 6 mai, a refuzat să susțină un guvern de uniune națională care ar sprijini programul convenit cu instituțiile financiare internaționale.

Cele două partide dominante din Grecia, care susțin acordul cu UE și FMI, nu au reușit să obțină împreună majoritatea parlamentară.

Grecia se apropie astfel de o nouă rundă de alegeri anticipate, iar posibilitatea ieșirii țării din zona euro nu mai reprezintă un subiect tabu în Europa.

Plecarea Greciei „nu ar fi neapărat fatală, dar nu este deloc atractivă”, a declarat sâmbătă Patrick Honohan, membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, potrivit Bloomberg.

Ieșirea Greciei din zona euro este posibilă din punct de vedere tehnic, dar ar aduce daune monedei euro, a adăugat el.

Ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schaeuble, a reiterat, într-un interviu acordat Suddeutsche Zeitung, că statele UE care vor ca Grecia să respecte măsurile de austeritate nu pot forța statul să stea în zona euro.

Dezbaterea creștere economică versus austeritate se va plasa în centrul discuțiilor din următoarele zile dintre proaspăt alesul președinte al Franței, Francois Hollande, și cancelarul german Angela Merkel.

Hollande a fost promovat de Partidul Socialist și și-a bazat campania electorală pe promisiuni privind creșterea economică și renegocierea pactului fiscal al UE, în timp ce Merkel și-a impus în ultimii doi ani politica de austeritate în UE.

Miniștrii Finanțelor din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, iar discuțiile vor fi, probabil, monopolizate de situația din Grecia și de posibilitatea ieșirii statului din zona euro, opțiune care a trecut în centrul dezbaterii privind criza, fapt subliniat și pe prima pagină a Der Spiegel.

Der Spiegel, una dintre cele mai importante publicații europene, deschide ediția de luni cu un material intitulat „Acropole, adio – de ce ar trebui ca Grecia să părăsească euro”.

Printre principalele puncte subliniate de Der Spiegel este posiblitatea ca UE să continue să finanțeze Grecia chiar și în cazul plecării statului din zona euro.

Comisia Europeană nu ia în calcul relaxarea condițiilor din acordul cu Grecia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al CE Amadeu Altafaj, dezmințind o știre transmisă anterior de Real News Atena.

Totodată, oficialii băncilor centrale din Europa discută posibilitatea ieșirii Greciei din zona euro și strategii pentru a face față consecințelor, a declarat vineri Per Jansson, viceguvernator al băncii centrale a Suediei.

Comisarul european pentur Economie și Politică Monetară, Olli Rehn, a declarat că zona euro este mai rezistentă decât acum doi ani la o posibilă plecare a Greciei.

„Cred în continuare că Grecia poate rămâne în zona euro și poate găsi o modalitate de a se asigura că-și va respecta angajamentele. Ar fi mult mai rău pentru Grecia și pentru cetățenii ei, în special pentru cei mai săraci, decât pentru restul Europei. Și Europa ar suferi, dar Grecia ar suferi mai mult”, consideră Rehn.

Guvernul de la Atena ar rămâne fără bani la începutul luni iulie dacă creditorii externi ar hotărî să nu distribuie următoarea tranșă din programul de finanțare externă, potrivit unui raport prezentat săptămâna trecută de Bank of America Merrill Lynch.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice