CANNES 2012. Tatiana Niculescu Bran: Am avut încredere că Mungiu va face un film bun

CANNES 2012. Tatiana Niculescu Bran: Am avut încredere că Mungiu va face un film bun
Publicat: 28/05/2012, 18:44
Actualizat: 28/05/2012, 18:44

Tatiana Niculescu Bran, autoarea romanelor „Spovedanie la Tanacu” și „Cartea judecătorilor”, care au stat la baza scenariului filmului „După dealuri”, pentru care Cristian Mungiu a fost premiat, duminică seară la Cannes, a declarat pentru Mediafax că a fost sigură că regizorul va face un film bun.

Tatiana Niculescu Bran a declarat că, din 2006, de când a publicat cartea „Spovedanie la Tanacu”, a avut cereri pentru ecranizarea acestui roman, dar ceea ce a făcut-o să aibă încredere în Mungiu a fost calitatea scenariului.

„Am avut încredere în scenariul lui de îndată când mi l-a prezentat și l-am citit. Mi-a plăcut”, a spus Tatiana Nicuulescu Bran. „Scenariul schimba niște accente din romanul meu. Am avut încredere că a făcut un film bun”, a spus ea.

Autoarea celor două romane a spus că publicul din România va recunoaște cu siguranță cazul Tanacu, dar ceea ce aduce nou filmul, asemenea piesei de teatru, este viziunea ei asupra cazului. „Pe baza interviurilor pe care le-am luat, cred că viziunea mea se apropie cel mai mult de adevăr”, a spus autoarea, menționând că, deși face referire la cazuri reale, proiecția filmului nu poate însemna „o redeschidere a cazului Tanacu”. „Este un film de ficțiune după niște romane”, a adăugat autoarea.

De altfel și Cristian Mungiu a declarat duminică, la primirea premiului pentru scenariu, că în spatele poveștii din „După dealuri” există „oameni care au suferit cu adevărat”, amintind că filmul este bazat pe fapte reale.

„Mă bucur foarte mult pentru acest premiu și pentru cele două actrițe. Din câte știu, cred că este prima dată în istoaria Cannes-ului când două actrițe iau împreună premiul pentru interpretare feminină”, a adăugat scriitoarea. „Cristian Mungiu se întoarce acasă cu trei premii. E un eveniment de care sunt foarte mândră”, a adăugat Tatiana Niculescu Bran.

Cristian Mungiu a primit, duminică, premiul pentru scenariu pentru „După dealuri/ Beyond the Hills”, în timp ce Cristina Flutur și Cosmina Stratan au primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină.

Mungiu este scenaristul și regizorul filmului „După dealuri”, înscris la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Național al Cinematografiei în septembrie anul trecut, cu titlul „Provizoriu”.

Pelicula reprezintă o coproducție între casa cineastului român – Mobra Films -, casa franceză Why Not Productions și casa de producție, cu sediul în Belgia, a fraților Jean-Pierre și Luc Dardenne, Les Films du Fleuve.

Filmul „După dealuri” spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) și Voichița (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat și s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania și își dorește ca Voichița să vină cu ea. Însă Voichița este atașată profund de viața de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Din distribuția filmului lui Mungiu mai fac parte Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu și Valeriu Andriuță.

Cristian Mungiu este deținătorul unui premiu Palme d’Or pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, primit în 2007.

Mungiu s-a remarcat cu filmul „Occident”, în 2002, iar după primirea distincției de pe Croazetă, el a produs și a participat la realizarea filmului colectiv „Amintiri din Epoca de Aur” ( I – „Tovarăși, frumoasă e viața!” și II: „Dragoste în timpul liber”) în 2009.

Festivalul de la Cannes s-a încheiat duminică, trofeul Palme d’Or revenindu-i lui Michael Haneke, pentru „Amour”. Înainte de gală, Mungiu și Haneke erau catalogați de presa internațională drept favoriți la marele premiu al festivalului.

Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 și 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secția română de la Londra. Între 2004 și 2008 a condus biroul BBC World Service de la București.

În 2006, a publicat primul roman non-fiction din literatura română, „Spovedanie la Tanacu”, urmat, în 2007, de „Cartea Judecătorilor”. Cele două romane, în dramatizarea autoarei, au devenit piesă de teatru – „Spovedanie la Tanacu” a avut premiera la New York în 2007, în regia lui Andrei Șerban. „Spovedanie la Tanacu” a inspirat de asemenea filmul „După dealuri” (Beyond the Hills), în regia lui Cristian Mungiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale