FT: Extremismul amenință să pună stăpânire pe Grecia

FT: Extremismul amenință să pună stăpânire pe Grecia
Publicat: 19/06/2012, 11:04
Actualizat: 19/06/2012, 11:04

Violențele zilnice din Grecia și intrarea în Parlament a numeroși extremiști după alegerile de duminică demonstrează pericolul care planează asupra democrației elene, afirmă un profesor grec într-un articol publicat de Financial Times și intitulat „Înapoi în anii ’30: ciocanul, secera și svastica”.

În pofida victoriei strânse obținute de un partid de centru la alegerile de duminică, aproape în fiecare zi izbucnesc violențe extremiste la Atena sau în alte zone ale țării: neonaziști împotriva imigrației, anarhiști și militanți de stânga. Situația din Grecia amintește de Republica de la Weimar: violență (și banalizarea ei), ură, furie, polarizare, teamă, disperare și resemnare, susține Aristides Hatzis, profesor asociat de drept și economie la Universitatea din Atena, deținătorul blogului GreekCrisis.net, potrivit paginii electronice a Financiale Times.

Rezultatele electorale demonstrează pericolul în care este pusă democrația greacă. Partidul de centru-dreapta Noua Democrație a câștigat alegerile, dar Parlamentul, pentru prima dată în istoria Greciei, va fi plin de extremiști. În afară de neonaziști și partidul comunist stalinist, mai este și Syriza, formațiune al cărei lider este un admirator al lui Mao Zedong, Fidel Castro și Hugo Chavez. În plus, cei trei protagoniști ai unui incident violent transmis în direct la televiziune săptămâna trecută au fost, de asemenea, aleși în Parlament.

De la câștigarea independenței, la sfârșitul anilor ’20, Grecia a fost apropiată de Occident și în special de Marea Britanie, care a protejat-o până când a fost înlocuită de Statele Unite la sfârșitul anilor ’40. Grecia a fost întotdeauna de partea câștigătoare în războaiele care au urmat, iar creșterea sa economică din perioada 1929-1980 a fost răsplătită cu intraea în UE în 1981, explică profesorul Hatzis.

Sistemul politic grec de după 1981 a fost însă marcat de populism, nepotism, centralizare și corupție. De aceea grecii le-au pedepsit în cele din urmă pe cele două mari partide (Noua Democrație și Pasok), pentru că au plonjat Grecia într-o criză economică îngrozitoare cu datorii și deficite uriașe și au transformat-o într-un stat ineficient, nepregătit pentru reformă și subjugat de interese speciale, continuă el.

Populația greacă este dezamăgită, săracă, exasperată și foarte înspăimântată. Pare să alunece în aceeași capcană, recompensând demagogia, oportunismul politic și ignoranța arogantă. Reacția sa imediată a fost să voteze partide ca Syriza, naționaliști de dreapta și populiști ca Grecii Independenți și Zori de Aur. Aceste partide au devenit motoare pentru nemulțumirea populară, strângând 41 la sută din voturi.

„Grecia se află doar la un pas de revolte civile și colaps total. Nu merită acest lucru. Europa are puterea de a ne împinge în prăpastie dar are și abilitatea de a ne trage înapoi de pe marginea prăpastiei și de a ne salva. Aceasta nu este doar o decizie economică; este în mare parte o decizie politică. O greșeală fatală va urmări Europa pentru totdeauna”, conchide profesorul grec.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne