De ce și-a dat Voiculescu demisia din Senat. Curtea Supremă a decisă transfere dosarul de corupție al fondatorului PC la Tribunalul București

De ce și-a dat Voiculescu demisia din Senat. Curtea Supremă a decisă transfere dosarul de corupție al fondatorului PC la Tribunalul București
Publicat: 29/06/2012, 12:32
Actualizat: 29/06/2012, 12:32

UPDATE 12:29 Magistrații Curții Supreme au admis cererea avocaților lui Voiculescu. Astfel dosarul de corupție al fostului senator Dan Voiculescu va fi judecat de Tribunalul București.

UPDATE 9.39 Avocații lui Dan Voiculescu și procurorul DNA au solicitat transmiterea dosarului de la Curtea Supremă la Tribunalul București, pe motiv că odată cu pierderea calității de senator instanța supremă nu mai poate judeca acest dosar. Avocatul Marian Nazat a depus în susținerea acestei cereri și o copie după Monitorul Oficial în care a fost publicată decizia de demisie a lui Voiculescu. Judecătorii Curții Supreme au rămas în pronunțare, urmâns să decidă dacă trimit sau nu dosarul la Tribunalul București.

______________________________________

Magistrații Curții Supreme judecă astăzi un nou termen în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu și ar putea decide dacă trimit sau nu dosarul la Tribunalul București. Senatorul Dan Voiculescu și-a anunțat, luni 25 iunie, demisia din Parlament motivând că nu i s-a aprobat un amendament care prevedea dublarea pedepselor pentru evaziune fiscală. Unul din efectele demisiei lui Dan Voiculescu din Senat este și mutarea dosarului de corupție în care este judecat de la Inalta Curte de Casație și Justiție la Tribunalul București, instanța la care a fost trimis în judecată dosarul inițial.

Avocatul Șerban Nicolae, fost senator PSD, a explicat pentru gândul că, potrivit legislației, dacă Dan Voiculescu a fost judecat de Curtea Supremă pentru că avea calitatea de senator și nu pentru că faptele de care este invinuit au fost comise în acestă calitate, atunci odată cu pierderea calității de senator se modifică și competența instantei care îl judecă. „Dacă numai calitatea lui de senator a atras competența ICCJ atunci pierderea calității de senator duce și la modificarea competenței înstanței care îl judecă”, a explicat avocatul Șerban Nicolae. Avocatul Marian Nazat, cel care îl apără pe Dan Voiculescu în dosarul denumit generic „privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare” a refuzat să comenteze acestă situație.

Posibilă miză pentru mutarea dosarului de la ICCJ la Tribunalul București . Specialiștii în drept au explicat că potrivit procedurii dacă dosarul ar râmâne la Curtea Supremă tot acestă instanță ar judeca și recursul. Astfel că ar exista doar două faze procesuale. Mediafax a relata în urmă cu două săptănâni judecătorii au administrat expertiza în acest dosar una din ultimele probe din dosar. În cazul în care dosarul ajunge la Tribunalul București acesta urmează să mai parcurgă două căi de atac. Prima cale de atac după ce Tribunalul ar da o soluție este Curtea de Apel București apoi, după care dosarul ar putea ajunge din nou la Curtea Supremă.

Judecătoarea Georgeta Barbălată, purtătorul de cuvânt al ICCJ: Decizia pe acestă problemă aparține exclusiv completului. Procedural dosarul poate ajunge la o altă instantă. Ce s-a judecată până acum nu se anulează”

Judecătoarea Georgeta Barbălată, purtătorul de cuvânt al ICCJ a explicat pentru Gândul că doar completul care judecă dosarul lui Voiculescu este abilitat să decidă dacă va trimite dosarul unei alte instanțe. Judecătoarea Barbălată a precizat că procedural odată cu schimbarea calității unui inculpat dintr-un dosar se schimbă și competența instantei care îl judecă dar că dosarul nu pornește de la zero ci se judecă de unde a rămas. Citește explicația reprezentantului ICCJ:

„În cazul în care doar calitatea de parlamentar a atras competența ICCJ atunci prin pierderea acestei calități dosarul ar putea ajunge la o instanță inferioară. Acest lucru însă este decis de completul care soluționează dosarul. Această problă poate fi pusă în discuție atât de complet dar și de către părți. Cercetarea juecătorească, probele administrate nu sunt invalitate dacă dosarul merge la o altă instanță. Au fost cazuri, spre exemplu cazul fostului deputat Emilian Cuteanu în care după pierderea calității de parlamentar dosarul a ajuns la judecători dar el s-a finalizat în câteva termene. Subliniez că decizia pe acestă problemă aparține exclusiv completului „, a declarat Georgeta Barbălată.

Dosarul ICA a fost trimis în judecată în data de 4 decembrie 2008. Dosarul a fost trimis în judecată la Tribunalul București pentru că, pe 4 decembrie, Dan Voiculescu nu avea calitatea de senator; el fiind învestit în acestă calitate pe 15 decembrie 2008. Experții în drept au explicat pentru gândul că, în cazul în care dosarul revine la Tribunalul București, dosarul nu se rejudecă, toți pași procedurali realizați până în acest moment nu sunt reluați, iar probele administrate rămân la dosar. Practic, dosarul va continua din punctul în care a fost lăsat de instanța precedentă, adică de Curtea Supremă.

Dosarul „I.C.A. – Dan Voiculescu: În decembrie 2008, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții in Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite precum și de spălare de bani. Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencipicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Dosarul se află pe rolul Curții Supreme de 3 ani și sase luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Misterul piramidelor din Egipt, aproape de a fi rezolvat. Cum cred cercetătorii că au fost...
×