EXCLUSIV. USL ia în calcul amânarea alegerilor pentru a rezolva problema uninominalului pur

EXCLUSIV. USL ia în calcul amânarea alegerilor pentru a rezolva problema uninominalului pur
Publicat: 02/07/2012, 23:03
Actualizat: 05/07/2012, 16:29

Liderii USL vor să convoace o nouă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a discuta despre sistemul electoral. Decizia a fost determinată de faptul că judecătorii Curții Constituționale au respins legea uninominalui pur, propusă de Ponta și Antonescu, prin care câștigătorii unui colegiu deveneau automat parlamentari. Cu toate acestea liderii USL au speranțe că, până la urmă, uninominalul pur va fi aplicat la alegerile parlamentare și iau un calcul, susțin surse din Uniune, amânarea alegerilor. Asta pentru că, în scenariile USL, judecătorii ar fi respins legea pentru că aceasta a fost adoptată cu mai puțin de jumătate de an înaintea alegerilor, încălcând astfel recomandările Comisiei de la Veneția.

„Cu siguranță la alegerile parlamentare vom avea uninominal pur. Este posibilă și varianta amânării alegerilor„, au declarat, pentru gândul, surse din USL.

Potrivit legii, data alegerilor se stabilește prin hotărâre de guvern. De asemenea, mandatul parlamentarilor, conform Constituției, nu poate fi prelungit cu mai mult de trei luni.

Tăriceanu: Este o uriașă aberație din partea Curții Constituționale să spui că legea este neconstituțională în integralitatea ei

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, pentru gândul, că este posibil să fie convocată o nouă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a se discuta sistemul electoral. Decizia finală urmează să fie luată după ce apare motivarea Curții Constituționale.

„Este o uriașă aberație din partea Curții Constituționale să spui că legea este neconstituțională în integralitatea ei. Judecătorii dovedesc că ori nu are cunoștințe de drept constituțional ori au o minimă cultură politică pentru că acest tip de sistem electoral funcționează bine și mersi în alte state perfect democratice. Nu are cum să fie la noi neconstituțional și la alții constituțional din moment ce toate constituțiile se bazează pe aceleași principii fundamentale”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, susține că este anormal ca primarul și președintele de Consiliu Județean să fie aleși dintr-un singur tur, iar pentru Parlament câștigătorul unui colegiu să nu aibă dreptul de a accede în forul legislativ. El a adăugat că USL va lua o decizie după ce va apărea motivarea Curții Constituționale.

Negocieri cu PDL-ul lui Vasile Blaga

Surse din PSD susțin că social-democrații au încercat să-i convingă pe democrat-liberali de pericolul reprezentat de PP-DD și le-a propus să colaboreze pentru o nouă lege a uninominalului. Informația a fost confirmată de Victor Ponta, care a precizat că l-a sunat și pe fostul președinte PDL, Emil Boc, pentru acest subiect și urmează să discute și cu Vasile Blaga. Premierul le-a transmis celor de la PDL că, dacă nu vor fi de acord cu un sistem uninominal pur, vor constata după alegerile parlamentare că partidului lui Dan Diaconescu va fi principalul partid de opoziție. Ponta a spus că dacă se va aplica sistemul uninominal, PP-DD va avea soarta de la alegerile locale, când deși a avut un scor bun, nu a obținut multe mandate, deoarece nu s-a clasat pe primul loc.

„Dialog am avut întotdeauna cu ei, dar de multe ori una au zis și alta au făcut. PP-DD nu este copilul mai mic al PDL? Nu ei le-au permis să facă în timpul campaniei reclamă la televizor când era interzisă campania. Poate vor să facă o Românie cu naționalism-extremism, oricum o Românie europeană nu vor să facă. Ceea ce face acum Curtea Constituțională nu este obstrucționarea Parlamentului?”, a declarat pentru gândul liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Valeriu Zgonea.

Simulările PDL

Democrat-liberalul Adriean Videanu a susținut că decizia Curții Constituționale a avantajat PDL. Potrivit simulărilor PDL, dacă sistemul uninominal era menținut, democrat-liberalii nu depășeau pragul de 10% în timp ce USL lua 84,5%.

Videanu a declarat că PDL este astăzi la 22%, iar USL este sub 50%. „Am recuperat trei procente în ultima săptămână, USL a pierdut 4%”, a subliniat la Gândul Live democrat-liberalul.

Sistemul din 2008 vs Sistemul Ponta-Antonescu

Sistemul electoral folosit la alegerile parlamentare din 2008 a primit numeroase critici, deoarece îmbină sistemul proporțional cu cel uninominal, permițând să acceadă în Parlament și candidați aflați pe locul doi, trei sau patru.

Candidatul care lua peste 50% din voturi într-un colegiu devenea automat parlamentar. Problema apărea însă pentru cei care nu treceau acest prag, deoarece depindeau de scorul partidului. O formațiune politică obținea tot atâtea mandate câte voturi a primit.

Spre exemplu, într-un județ chiar dacă un partid se clasa pe primul loc în toate colegiile, dar fără a obține 50% plus unu în vreunul dintre ele, primea tot atâtea mandate cât scorul său. Restul mandatelor se redistribuiau către celelalte partide. Dacă avea șapte candidați pe primul loc, dar scorul pe județ era de 30%, nu putea primi mai mult de o treime din mandatele din acel județ.

Sistemul electoral propus de Victor Ponta și Crin Antonescu prevedea că cine iese pe primul loc într-un colegiu uninominal primea automat mandatul de parlamentar, indiferent de scorul partidului.

Partidul lui Dan Diaconescu avantajat de sistemul proporțional

Decizia Curții Constituționale avantajează partidul lui Dan Diaconescu, cotat în sondajele de opinie în jurul a 10%. În sistemul uninominal propus de Ponta și Antonescu, șansele unui candidat PP-DD de a accede în Parlament erau diminuate, deoarece trebuia să câștige colegiul.

Spre exemplu, la alegerile locale organizate pe baza sistemul uninominal pur, PP-DD s-a clasat pe locul trei, cu aproximativ 13%. Cu toate acestea nu a câștigat nicio funcție de președinte de Consiliu Județean. În schimb, USL cu aproximativ 56% din voturi a câștigat 88% din mandatele de președinte de CJ.

Pe sistemul uninominal-proporțional, scorul partidului permite ca PP-DD să primească un număr egal de mandate cu scorul obținut, indiferent pe ce loc s-au clasat candidații săi în colegiile uninominale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie