EDU.RO. REZULTATE BACALAUREAT 2012. Cum cred românii că ar putea fi rezolvată problema liceelor cu rată de promovare 0. STUDIU

EDU.RO. REZULTATE BACALAUREAT 2012. Cum cred românii că ar putea fi rezolvată problema liceelor cu rată de promovare 0. STUDIU
Publicat: 10/07/2012, 18:48
Actualizat: 11/07/2012, 09:14

După afișarea REZULTATELOR la examenul de BACALAUREAT 2012 pe site-ul EDU.RO, care au indicat o rată de promovare de 43% la nivel național, IRES a realizat un sondaj pe tema acestui examen și a rezultatelor înregistrate în 2012.

Astfel, 36% dintre cei intervievați consideră că liceele unde s-a înregistrat o rată de promovare 0, ar trebui desființate, față de 24% care indicau această soluție în urmă cu un an, când rezultatele la examenul de Bacalaureat au fost la fel de proaste, potrivit studiului citat.

Această măsură este susținută în special de persoanele cu studii elementare (41,4%) și locuitorii din mediul rural (39,2%).

Cine sunt vinovații?

Aproape jumătate dintre cei care au participat la sondaj (44,2%) consideră că vinovații pentru rezultatele slabe sunt chiar elevii, 17% dau vina pe sistemul educațional, 13,3% pe profesori, 7,1% pe ministrul Educației, 5,8% pe părinți.

În condițiile în care doar 4 din 10 elevi care au susținut examenul au promovat, 82% dintre cei intervievați sunt de părere că profesorii care au avut elevi cu rezultate bune ar trebui premiați. Anul trecut, numai 74% dintre respondenți credeau acest lucru.

Pe de altă parte, 51% dintre cei chestionați cred că inspectoratele județene și direcțiunile școlilor cu rezultate proaste la examenul de bacalaureat ar trebui sancționate, față de 43% anul trecut.

Notele reflectă realitatea

Numărul celor care cred faptul că notele obținute de elevi anul acesta corespund realității a crescut (83%) față de cei care au răspuns aceleași întrebări în urmă cu un an (72%).
De asemenea, numărul celor care sunt de părere că la examenul de bacalaureat s-ar fi fraudat în mare sau foarte mare măsură scade (de la 22% la 14%) și crește cel al persoanelor care sunt de părere că s-ar fi fraudat în foarte mică măsură (de la 31% la 46%).

Starea actuală a învățământului
Circa 37% dintre cei care au răspuns sunt de părere că starea actuală a învățământului românesc este bună sau foarte bună, față de 30% în 2011.

„Femeile tind să fie convinse de faptul că starea învățământului este bună în proporție ușor mai ridicată decât bărbații, la fel persoanele din mediul rural comparativ cu cele din mediul urban; de asemenea, cu cât sunt mai educați, cu atât respondenții evaluează starea învățământului românesc ca fiind proastă sau foarte proastă în proporție mai ridicată. Cei mai sceptici din acest punct de vedere sunt locuitorii din Sudul țării (31 la sută), în timp ce moldovenii sunt cei mai optimiști (43 la sută)”, se arată în studiu.

Camerele de supraveghere, o măsură bună

Aproape unul din doi respondenți (47%) consideră că utilizarea camerelor video de supraveghere este o măsură foarte bună, față de numai 35%, anul trecut.

Anul acesta, la fel ca și în 2011, majoritatea respondenților tind să afirme că rezultatele obținute la bacalaureat îi vor responsabiliza pe elevii care vor susține acest examen în anii viitori.

De asemenea, nu există modificări în ceea ce privește nivelul percepției implicării părinților în ceea ce privește pregătirea copiilor lor. Astfel, 92% dintre respondenți susțin că este necesară mai multă implicare din partea părinților.

La fel ca în 2011, și în acest an, trei din patru români consideră că introducerea sistemului de co-plată a educației pentru familiile înstărite și acordarea de cupoane gratuite și burse sociale pentru familiile care au un venit mai mic sau situații sociale precare ar fi o soluție bună pentru România.

Studiul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a fost realizat luni, pe un eșantion de 1.303 persoane de 18 ani și peste, eroarea maximă tolerată fiind de ± 2,8 la sută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?