MRU a urcat pe muntele Găina

MRU a urcat pe muntele Găina
Publicat: 22/07/2012, 14:10
Actualizat: 08/03/2013, 09:20

Peste 5.000 de persoane au participat, sâmbătă și duminică, la manifestările din cadrul Târgului de Fete, cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România, organizată în comuna Avram Iancu și pe Muntele Găina, printre participanți aflându-se și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveț, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că la ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina au participat peste 5.000 de persoane, dintre care 3.000 la manifestările organizate sâmbătă seară, iar peste 2.000 duminică.

Jurcoveț a spus că în cadrul manifestărilor nu au fost înregistrate incidente sau probleme deosebite.

Printre participanții la Târgul de Fete de pe Muntele Găina s-a aflat, duminică, și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, acesta fiind însoțit de mai mulți lideri locali ai PDL, printre care președintele PDL Alba, Mircea Hava, care este și primarul municipiului Alba Iulia, secretarul general adjunct al PDL Ion Dumitrel, care este și președintele CJ Alba, și senatorul PDL Alexandru Pereș.

Ungureanu a vorbit cu participanții și a fost servit cu țuică tradițională din zona Munților Apuseni și cu balmoș.

Târgul de Fete a debutat, sâmbătă, în localitatea Avram Iancu, de la poalele Muntelui Găina, unde a avut loc etapa finală a festivalului -concurs „Cultură pentru cultură”, festival în cadrul căruia s-au întrecut cele mai bune formații de amatori din județ, câștigătoare ale etapelor zonale organizate până acum. Seara de sâmbătă s-a încheiat în comuna de la poalele Muntelui Găina cu un concert susținut de Cornelia și Lupu Rednic, trupele Haiducii și Rustic, dar și cu un foc de artificii.

Tot sâmbătă seară, aproximativ 3.000 de persoane au urcat pe Muntele Găina, unde a avut loc un program dedicat celor tineri, un concert al trupelor Haiducii și Rustic, iar aproape de miezul nopții a fost aprins cel mai mare foc din Apuseni – Focul îndrăgostiților. Câteva sute de tineri au petrecut până târziu în noapte la o discotecă în aer liber.

Manifestările au continuat, duminică, pe Muntele Găina cu o slujbă Te Deum la Crucea Iancului, urmată apoi de un spectacol folcloric care îl are ca invitat special pe Ionuț Fulea, spectacol deschis de un alai tradițional de nuntă din comuna Sălciua.

Potrivit organizatorilor, va fi transpusă scenic legenda Muntelui Găina, potrivit căreia pe munte locuia o crăiasă care avea o găină care făcea ouă de aur. Îndrăgostiții care veneau să-și mărturisească dragostea în fața crăiesei primeau de la aceasta câte un ou de aur, însă niște tineri din zonă au furat coșul cu ouă și găina fermecată, dar au scăpat coșul cu ouă în Arieș, care de atunci strălucește în soare, fiind plin de pulbere de aur, și au ascuns găina într-o peșteră din Roșia Montană unde, legenda spune, că și astăzi se mai găsesc fragmente de aur din ouăle pe care le face găina.

Astfel, îndrăgostiții care vor veni duminică pe Muntele Găina vor avea parte de un moment inedit pregătit de organizatorii târgului în cadrul căruia vor întâlni o crăiasă care, înconjurată de curteni, va sta pe tronul său și le va oferi brățări cu însemnele târgului și ouă aurite.

De asemenea, îndrăgostiții vor fi trecuți într-un registru special denumit „Registrul Îndrăgostiților” și vor primi un certificat care să le ateste dragostea.

În fiecare an, pe Muntele Găina din județul Alba se organizează, în cea mai apropiată duminică de data de 20 iulie, praznicul Sfântului Ilie, cea mai mare sărbătoare tradițională românească în aer liber, intitulată Târgul de Fete.

Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba despre altceva: o sărbătoare a tuturor moților, în care tineri, fete și băieți, joacă, petrec, cântă, fac cunoștință feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca apoi mulți din ei să se căsătorească. Târgul de Fete de pe Muntele Găina este menționat prima dată în anul 1816, dar se pare că este mult mai vechi.

În decursul anilor, potrivit istoricilor, la Târgul de Fete au participat personalități importante, precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, prim-ministrul României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, și regele României Ferdinand I, în prezența căruia s-a sfințit Crucea Iancului.

Târgul de Fete este organizat pe Muntele Găina, pe un platou situat la o altitudine de 1.486 de metri, într-o zonă situată la limita dintre județele Alba, Arad, Bihor și Hunedoara.

Târgul de Fete a fost înregistrat în urmă cu câțiva ani la OSIM, ca marcă înregistrată, de către Consiliul Județean Alba.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?