Macovei, pe blog: Actualizarea listelor trebuie făcută doar acolo unde nu a fost operată până pe 10 iulie

Macovei, pe blog: Actualizarea listelor trebuie făcută doar acolo unde nu a fost operată până pe 10 iulie
Publicat: 19/08/2012, 21:10
Actualizat: 28/09/2018, 07:23

Europarlamentarul PDL Monica Macovei afirmă, pe blog, că înțelege din declarațiile ministrului Radu Stroe că un număr masiv de autorități locale modifică listele electorale, ea precizând că actualizarea listelor trebuie făcută numai în localitățile în care aceasta nu a fost operată până pe 10 iulie

„Actualizarea listelor trebuie făcuta numai în localitățile în care aceasta nu a fost operată până pe data de 10 iulie. Doar autoritățile locale care nu au actualizat și nu au transmis liste actualizate anterior referendumului trebuie acum să facă actualizarea. Și, evident, actualizarea se face numai pe bază de acte. Orice schimbare a listelor electorale de către autoritățile care deja au transmis la MAI actualizări până pe 10 iulie este ilegală, constituie infracțiune și este contrară hotărârii Curții Constituționale din 14 august. Singura actualizare permisă de lege (legea 370/2004) ulterior datei de 10 iulie este adăugarea pe listele electorale a celor care au împlinit 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, indiferent dacă se aflau în țară sau în străinătate”, scrie Macovei pe blog.

Ea precizează că înțelege din declarațiile lui Radu Stroe că „un număr masiv de autorități locale (…) modifică listele electorale”.

„Fac această precizare legală pentru că din declarațiile domnului Stroe înțeleg că la cererea domniei sale, un număr masiv de autorități locale „actualizează”, adică modifică listele electorale, inclusiv acele autorități locale care deja actualizaseră listele până pe 10 iulie așa cum cerea legea. Repet, o astfel de activitate este ilegală și contrara cerinței Curții Constituționale. Tocmai de aceea Curtea Constituționala a cerut actualizarea listelor electorale numai acolo unde nu au fost actualizate până la 10 iulie, pentru a nu schimba retroactiv datele pe baza cărora s-a desfășurat referendumul și pentru a respecta Constituția”, scrie Monica Macovei.

Ea precizeză că toți românii cu drept de vot, indiferent unde se află aceștia, în țară sau în străinătate, fac parte din listele electorale și sunt luați în calcul la stabilirea cvorumului, conform legii 370/2004 invocate de Curtea Constituțională.

„Orice incercare de a scoate de pe listele electorale români care trăiesc în străinatate, indiferent dacă au sau nu domiciliul stabil în afara României, reprezintă o ilegalitate, constituie infracțiune și este contrară hotărârii Curții Constituționale”, mai scrie Macovei.

Ministrul delegat al Administrației, Radu Stroe, a declarat duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu și că acestea sunt de natură să răstoarne situația de la Curtea Constituțională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie.

Potrivit lui Stroe, ultimele date necesare pentru actualizarea listelor au fost primite în cursul nopții de sâmbătă spre duminică și că următoarea etapă este centralizarea acestora.

Întrebat dacă rezultatele acestor demersuri sunt natură să răstoarne situația de la Curtea Constituțională, ministrul delegat al Administrației a răspuns: „Da”.

Ministerul de Interne nu operează în listele electorale permanente, ci doar va trimite Curții Constituționale o evaluare complexă a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste până la termenul de referință, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Mircea Dușa.

„Noi nu actualizăm listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern și nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat și au fost transmise la BEC. Noi nu operăm în liste, că nu avem niciun drept. În liste trebuia să opereze cei abilitați de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii și cei de la oficiile de stare civilă care trebuia să transmită certificatele de deces, de naștere, de căsătorie către evidența informatizată”, a spus Dușa.

El a precizat că ministerul va face doar o evaluare a diferitelor caregorii de persoane care „trebuiau” radiate din liste.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGARIA a dat ordin. Șoferii români care au INTERZIS peste graniță. Se aplică din 19...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Alin Oprea a izbucnit în lacrimi în momentul când a vorbit despre testamentul lăsat copiilor...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Stresul cronic din adolescență ar putea reduce fertilitatea la vârsta adultă
×