Peste 150 de persoane au participat la un miting anti-Băsescu în Piața Universității

Peste 150 de persoane au participat la un miting anti-Băsescu în Piața Universității
Publicat: 25/08/2012, 00:04
Actualizat: 04/03/2013, 22:43

Peste 150 de oameni au participat, vineri seară, în Piața Universității din Capitală, la un miting contra lui Traian Băsescu, manifestanții declarându-se nemulțumiți de faptul că acesta va reveni la Palatul Cotroceni, după ce Curtea Constituțională a invalidat referendumul din 29 iulie.

Protestatarii s-au adunat pe trotuarul dinspre Teatrul Național, unde au scandat împotriva lui Băsescu și au agitat steaguri tricolore și pancarte.

Ordinea la protest a fost asigurată de mai mulți jandarmi care au stat pe carosabil, în fața manifestanților.

Protestele de la Universitate au dus, marți și miercuri, la blocarea temporară a traficului rutier în zonă, după ce participanții au dărâmat gardurile de la marginea trotuarului și au ocupat bulevardul Nicolae Bălcescu.

În urma acestor incidente, Jandarmeria Capitalei a anunțat vineri la prânz, într-un comunicat, că 50 de persoane din rândul protestatarilor de la Universitate au fost amendate pentru tulburarea liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte, iar pentru alte 49 sunt întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de blocare cu intenție a drumului public. Jandarmeria Capitalei a precizat, în același comunicat, că unui număr de șapte persoane le sunt întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice.

Ulterior, ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a declarat, vineri seară, că a dispus „identificarea” autorilor comunicatului de presă al Jandarmeriei Capitalei despre măsurile contra protestarilor care au încălcat legea la mitingurile de marți și miercuri din Piața Universității.

În opinia lui Dușa, autorii comunicatului „nu au ce căuta prin Jandarmerie”.

„Am dispus astăzi Inspectorului General al Jandarmeriei să îi identifice pe domnii aceia care se ocupă de comunicate de presă care nu au nici o legătură cu realitatea și care nu respectă exact activitatea Jandarmeriei. (…) Conform legii, Jandarmeria Română nu are nici un fel de atribuție pe partea penală. Eu cred că cei care au dat acel comunicat de presă nu au ce căuta prin Jandarmerie. Mă deranjează pentru că o acțiune corectă a Jandarmeriei a fost umbrită de un comunicat de presă fabricat de Jandarmeria București”, a declarat ministrul, la Antena 3.

Totodată, Mircea Dușa a ținut să-i asigure pe cetățeni că, respectând legea, pot să-și exprime părerile fără nicio teamă și fără nici o repercusiune din partea organelor de ordine. „Vreau să îi asigur pe cetățeni că pot să protesteze și să își exprime părerile fără nicio teamă și fără nicio repercusiune din partea organelor de ordine, sigur, respectând legea”, a spus el.

Tot vineri seară, dar înaintea declarațiilor lui Dușa, Jandarmeria Română a remis presei un comunicat în care se arată că personalul Jandarmeriei nu desfășoară activități de cercetare și urmărire penală, ci întocmește doar documente prin care sunt sesizate instituțiile abilitate despre săvârșirea unor fapte prevăzute de lege.

„Referitor la evenimentele din 21-22.08.2012, Jandarmeria Capitalei a luat măsuri legale pentru restabilirea ordinii publice și deblocarea drumului public fără a utiliza intervenția în forță”, precizează Jandarmeria Română.

În același comunicat, se subliniază că Jandarmeria Română „a acționat și va acționa atât pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște publică, cât și pentru crearea condițiilor ca cetățenii să se poată exprima liber, într-un cadru legal și în deplină siguranță”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Gestul INTERZIS la volan! NU ai voie să faci așa ceva în mașină
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
×