43 de ofiţeri de Securitate care au transformat sute de elevi în surse, dați pe mâna Parchetului de CNSAS

43 de ofiţeri de Securitate care au transformat sute de elevi în surse, dați pe mâna Parchetului de CNSAS
43 de ofiţeri de Securitate dați pe mâna Parchetului de CNSAS | Foto - Mediafax - Răzvan Chiriță
Publicat: 27/05/2021, 16:43
Actualizat: 27/05/2021, 16:46

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis către Parchetul General – Secția Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) o sesizare in rem referitoare la posibile infracțiuni contra păcii și omenirii.

În centrul acestei sesizări se află 43 de ofiţeri de Securitate, aceștia fiind acuzați că au recrutat nu mai puțin de 696 de elevi care nu împliniseră 18 ani, ”cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România”.

”Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a hotărât transmiterea către Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei sesizări in rem, privind posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România, prin recrutarea ca surse a mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani”, se menționează în comunicatul transmis, astăzi, de CNSAS.

”Aceste abuzuri au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore”

În același comunicat, se precizează că abuzurile la care se face referire au fost sistematice, vizând grupuri mari de persoane minore, iar cei 43 de foști ofițeri ai Securității trebuie aduși nu numai în fața opiniei publice, dar și a Justiției.

”Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii.

În acest sens, Consiliul a transmis Parchetului General datele profesionale ale ofiţerilor implicaţi în recrutarea minorilor, însoţite de documentele doveditoare din arhiva Securităţii. CNSAS va informa opinia publică cu privire la stadiul desfăşurării acestui demers”, transmit reprezentanții CNSAS.

”În şedinţele ordinare, Colegiul a aprobat remiterea către Parchetul General a documentaţiei referitoare la 43 ofiţeri de Securitate, care au recrutat 696 elevi în primii ani ai regimului comunist din România”.

CNSAS

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult