500 de bărbați au fost AGRESAȚI de soțiile lor în județul Suceava în 2022

500 de bărbați au fost AGRESAȚI de soțiile lor în județul Suceava în 2022
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19/03/2023, 18:58

Violența în familie este un fenomen care, din păcate, afectează în mare măsură România. Deși este adevărat că în majoritatea covârșitoare a cazurilor victimele sunt femei, există și cazuri în care bărbații sunt cei care sunt abuzați, iar acest lucru nu ar trebui nici el ignorat, cum, de altfel, nu ar trebui ignorat niciun caz de violență.

Doar în județul Suceava, în 2022, au fost sesizate 1.929 de cazuri de violență în familie. Este important de precizat că este vorba despre cazuri care au fost sesizate autorităților, cel mai probabil numărul total fiind mai mare, dat fiind că nu toate victimele merg la Poliție pentru a semnala prin ce trec. Dintre acestea, 499 au fost cazuri de violență împotriva bărbaților, arată Monitorul de Suceava.

Din totalul cazurilor de violență domestică raportate în județ anul trecut, 1.152 au fost înregistrate în mediul rural, 777 având loc în mediul urban.

De asemenea, cele mai multe fapte, 1.369, s-au petrecut la domiciliu și 560 în spațiul public și s-au emis 265 de ordine provizorii de protecție.

Violența domestică, un fenomen îngrijorător în Suceava

Ultimele două cazuri de violență în familie s-au consemnat vineri. O femeie de 38 de ani, din Vicovu de Sus, a sunat la 112 și a reclamat că soțul ei, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a lovit-o. Deși femeia nu a făcut penală împotriva soțului ei pentru săvârșirea vreunei infracțiuni, polițiștii au întocmit formularul de evaluare a riscului, iar prin prisma răspunsurilor oferite s-a ajuns la concluzia că există risc iminent asupra vieții, sănătății și integrității corporale. În aceste condiții, a fost emis ordin de protecție împotriva bărbatului pentru o perioadă de 5 zile. În acest interval, soțul nu are voie să se apropie la distanță mai mică de 100 de metri față de femeie și copiii acestora. Mai mult, pentru că era agresiv, bărbatul a fost imobilizat de către polițiști și apoi tranportat la Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți.

Autoritățile din județ informează că victimele violenței domestice au la dispoziție unele pârghii pentru a scăpa de calvarul prin care trec, indiferent dacă sunt bărbați sau femei.

„În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt. Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări.

Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol. Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta”, au menționat reprezentanții IPJ Suceava.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia