Abaha, cățelușa-eroină care salvează vieți. Ultima dată a dat de urma unui bărbat dispărut în Onești

Publicat: 09/12/2022, 14:25

Polițiștii din Onești au fost sesizați, la data de 06 decembrie, în jurul orei 22.34, despre faptul că un bărbat de 85 de ani din comuna Helegiu, sat Brătila, a plecat de la domiciliu, în jurul orei 19.00 și nu a mai revenit. Astfel, polițiștii, din cadrul Poliției Municipiului Onești și Secția de Poliție Rurală 3 Onești, împreună cu voluntari au demarat acțiunile de căutare, în vederea identificării persoanei dispărute.

În cadrul cercetărilor și acțiunilor de căutare întreprinse, polițiștii au folosit câinele de urmă de miros uman, Abaha, din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Bacău.

„La data de 07 decembrie a.c., în jurul orei 16.25, Abaha, o femelă Ciobănesc german în vârstă de 5 ani și jumătate, i-a condus pe polițiști pe un teren agricol de pe raza comunei Helegiu, unde se afla, persoana dispărută. Bărbatul de 85 de ani, nu a fost victima vreunei infracțiuni și a fost predat familiei”, a declarat comisar de poliţie-Năforniță Irina Oana de la IPJ Bacău.

Abaha are 5 ani și jumătate şi este sub coordonarea agentului șef principal de poliție Crimu Sorin, de la IPJ Bacău, din anul 2017, când avea vârsta de 6 luni.

În anul 2018 a absolvit cursul de calificare la Centrul Chinologic ”Dr. Aurel Greblea” Sibiu, cu specialitatea căutare urme de miros uman și de atunci a dus la bun sfârșit, cu succes, nenumărate misiuni la care a participat.

Crinu şi Abaha au fost solicitaţi la numeroase activităţi

„Mulțumim echipei Abaha și Sorin pentru rezolvarea cu succes și a acestei misiuni!”, a adăugat comisarul de poliţie-Năforniță Irina Oana-IPJ Bacău.

„Părintele” şi prietenul câinelui de urmărire, Sorin Crinu este absolvent al Şcolii de subofiţeri din Slatina, promoţia 1992. A fost repartizat în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, la Postul de Poliţie Urecheşti. După doi ani, poliţistul şi-a continuat activitatea în cadrul Poliţiei municipiului Oneşti.

Crinu şi Abaha au fost solicitaţi la numeroase activităţi, atât în judeţul Bacău, cât şi în judeţul Neamţ, unde s-au alăturat echipelor de cercetare la cazuri, de tâlhărie sau braconaj, în toate Abaha oferind indicii ce au condus la prinderea autorilor.

Cătălin Cojocaru
Jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii (1 TV, Euro TV, Plus TV), radioului (Jurnal) și presei scrise (Business Mesager, Romania Libera, Evenimentul, Semne Particulare, Monitorul de Bacau) și on-line. Experiența i-a oferit posibilitateaciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase