UPDATE | Sute de oameni au fost evacuați după o avarie la barajul Tăul Mare, în județul Alba. Nivelul apei a scăzut cu 40 cm, după intervenția ISU cu motompompe (VIDEO)

Publicat: 02/10/2022, 22:40
Actualizat: 02/10/2022, 22:47

Autoritățile din județul Alba sunt în alertă după producerea unei avarii la barajul lacului Tăul Mare.

Echipele de intervenție fac eforturi pentru a facilita accesul camioanelor de mare tonaj care transportă motopompe, în contextul în care drumul din zonă este greu practicabil.

UPDATE 2 – Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 40 de centimetri

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, duminică seara, la ora 20.30, se intervinea cu trei motopompe de mare capacitate pentru deversarea apei din lacul de acumulare, o motopompă fiind pregătită să intervină, iar două motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită). Până acum, cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 40 de centimetri.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc în total 268 de persoane, din care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autorităţile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

UPDATE – Motopompele ISU au fost puse în funcțiune

ISU Alba informează că motopompele au fost puse în funcțiune, cu scopul de a reduce nivelul apei.

În urma unei expertize, specialiștii au recomandat scăderea cu cinci metri a nivelului apei, cel puțin în primă fază.

Ulterior, autoritățile vor lua și alte măsuri, dacă acestea se vor impune.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Roșia Montană s-a reunit și a decis ca, pentru protejarea populației din zonă, să evacueze preventiv localnicii din avalul lacului.

„Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze).

La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane.

Totodată, pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert”, informează ISU Alba.

Autoritățile susțin, totuși, că în acest moment nu există un risc iminent pentru populație, dar localnicii au fost evacuați preventiv.

Autoritățile intervin cu:

  • 2 Autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
  • 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere;
  • 2 microbuze de transport;
  • 3 ofițeri, 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba;
  • buldozer asigurat prin grija administrației locale, pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție;
  • personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

Raed Arafat a participat la ședința CJSU

Potrivit sursei citate, la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba au participat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, dar și inspectorul general al IGSU, Dan-Paul Iamandi.

De altfel, duminică dimineață, Raed Arafat a ajuns la fața locului și a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în gestionarea acestei misiuni.

„Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanța evacuării preventive.

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de către autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea”, mai informează ISU Alba.

„În aceste momente se încearcă crearea unui drum de acces, deoarece drumul este impracticabil până la barajul lacului Tăul Mare de către autospecialele mari de intervenție cu motopompe de mare capacitate ale pompierilor.

Șase astfel de motopompe au fost dislocate în zonă, fiecare având o capacitate de evacuare a 10.000 de litri pe minut”, a declarat Radu Botezan, purtătorul de cuvânt al ISU Alba

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase