Raed Arafat despre planul României, în caz de atac nuclear în zona Mării Negre: „În caz de nor radioactiv veţi primi RO-ALERT”

Raed Arafat despre planul României, în caz de atac nuclear în zona Mării Negre: „În caz de nor radioactiv veţi primi RO-ALERT”
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 30/09/2022, 18:19
Actualizat: 30/09/2022, 18:20

Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre planul pe care îl are România, în cazul unui atac nuclear. În cazul unui  impact sesizat de către autorităţile competente care măsoară radiaţiile, există proceduri, un plan de lucru la nivelul Situaţiilor de Urgenţă, a precizat el.

„În caz de nor radioactiv veţi primi RO-ALERT. Nu plecaţi cu maşina”, a transmis şeful DSU într-o intervenție la Antena 3.

Arafat: „România este pregătită şi are un plan”

„Normal, avem plan de alertare, de avertizare, dar şi de adăpostire. Toate indicaţiile pot fi date inclusiv până la aspectul în care se recomandă aceste tablete de iod, să fie luate de către populaţie. Deci important este ca armele tactice au un impact pe zone limitate. Asta trebuie să se înţeleagă.

La acest moment, tot ce s-a discutat despre centrala nucleară Zaporojie şi ideea de a folosi aceste arme, toate analizele arată că este în afara teritoriului României, impactul este limitat.

Totuşi, dacă este vreun impact care se sesizează de către autorităţile competente care măsoară radiaţiile care au crescut sau că sunt probleme, vine un nor de exemplu, da, există proceduri, există plan de lucru la nivelul Situaţiilor de Urgenţă.

Nu se pune problema să nu informăm rapid populaţia. Nu se pune problema să nu dăm recomandări imediat”, a transmis Arafat.

El a adăugat că în astfel de situație, există pericolul ca populația să intre în panică. Dacă informaţia este că urmează să fie un nor peste 12 ore asupra României, un anumit impact, atunci nu se mai foloseşte RO-ALERT în această situaţie, a precizat șeful DSU.

Însă nu se dau mesaje de urgenţă maximă dacă nu este impactul imediat, a mai spus Raed Arafat.

Ce trebuie să ştie românii în caz de accident nuclear

„Să nu părăsească locuinţa. Dacă ştim că este un nor care este cu substanţe radioactive, care poate să aibă impact asupra lor.

Să nu iasă să plece cu maşina şi să se autoevacueze dacă nu este recomandare de evacurare, pentru că recomandările de evacuare şi organizarea unor evacuări, deşi este puţin probabil să ajungem la ele, se fac împreună cu protecţia civilă şi cu structurie Ministerului de Interne, care sprijină astfel de acţiuni. Nu se fac haotic, se fac în mod organizat şi se fac pe zonele care necesită neapărat să fie evacuate. Asa se face pe baza indicaţiilor noastre, nu pe baza unor informaţii obţinute de pe Facebook sau WhatsApp, sau nu ştiu de unde. Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că vor fi tentative de a induce panică în rândul populaţiei şi populaţia trebuie să fie pregătită să filtreze informaţiile şi să verifice de unde vin”, a adăugat şeful DSU.

Raed Arafat, despre adăposturile de protecţie civilă

„Pe anumite zone, dacă va fi nevoie să fie folosite adăposturile, oamenii vor fi înştiinţaţi. Toate asociaţiile de proprietari trebuie să ştie că adăposturile trebuie să ştie că ele trebuie să fie afară semnalate pe bloc, adică trebuie să ai un semn la intrarea în bloc care arată semnul protecţiei civile, că acolo ar fi un adăpost. Oamenii care stau în localităţi unde există adăposturi în blocurile lor trebuie să ştie cum este, că este pregătit, că pot să coboare acolo la nevoie. În blocul unde stau există adăpost, este gol, nu este nimic în el şi este pregătit, deci se poate intra în el. Important este: nu intri în panică, nu ieşi din casă. În casă eşti mai sigur şi aştepţi informaţiile din partea autoriăţilor care vor veni foarte repede”, a anunţat Raed Arafat, în exclusivitate la Antena 3.

De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut publică lista adăposturilor de protecție civilă existente la nivel național.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase