Alexandru Rafila, după incendiul de la spitalul din Constanța: „Din păcate, noi acredităm nişte hârtii şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”

Alexandru Rafila, după incendiul de la spitalul din Constanța: „Din păcate, noi acredităm nişte hârtii şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”
Favipiravir, medicamentul pentru tratamentul COVID-19, eliberat în farmacii, pe bază de prescripție medicală / Alexandru Rafila / ( FOTO: Mediafax Foto/Marian Ilie)
Publicat: 03/10/2021, 16:48

Medicul Alexandru Rafila, deputat al Partidului Social Democrat, a comentat, duminică, situația din sistemul de sănătătate, atât la capitolul dotări, cât și în ceea ce privește mentalitatea, apreciind că obișnuința de a lucra în condiții de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în situații ca cea de la Constanța, unde incendiul izbucnit vineri la secția ATI a Spitalului de boli infecțioase a dus la decesul a șapte pacienți.

Alexandru Rafila a afirmat, într-o intervenție tv, că sunt multe nereguli în sistemul de sănătate, dar şi mentalitatea este o problemă.

„Sunt multe probleme în sistemul de sănătate, dar, în afară de problemele organizatorice (…) e o treabă legată de mentalitate, cum reacţionăm, cum lucrăm în general, cum evităm pericolul (…) Noi avem o instiţuţie foarte frumoasă  – ANMCS – care se ocupă de calitatea serviciilor medicale, inclusiv de siguranţa pacienţilor (…) Din păcate, noi acredităm nişte hârtii, nişte servicii medicale şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”, a declarat medicul, deputat PSD, duminică, la Digi24, relatează News.ro

„Obişnuinţa de a lucra în condiţii de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în astfel de situaţii”

Declarațiile au fost făcute în contextul în care un incendiu devastator a izbucnit vineri dimineață la secția de terapie intensivă a Spitalului de boli infecțioase din Constanța, unitate care fusese inclus pe lista unităților sanitare cu probleme în privința dotărilor pentru avertizarea incendiilor și a instalațiilor electrice, în raportul elaborat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), după controalele demarate după tragedia din noiembrie 2020 de la Spitalul din Piatra Neamț la toate unitățile medicale din țară.

„Obişnuinţa de a lucra în condiţii de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în astfel de situaţii”, a afirmat medicul Alexandru Rafila, potrivit căruia, în situaţia actuală de exemplu, eşti nevoit să improvizezi, pentru că paturile de ATI nu sunt prevăzute cu prize suplimentare, dar numărul de paturi trebuie suplimentat.

De altfel,conform raportului IGSU citat în Spitalul de boli infecțioase Constanța nu funcționau instalațiile de detectie, semnalizare și avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice aveau probleme. „Instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau supreasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominal a circuitelor”, se arăta în raport. În plus, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, se arată îm raportul IGSU.

De ce nu s-au finanțat investițiile

Medicul Alexandru Rafila a mai spus că standardele de calitate reglementate sunt bune, dar ar trebui să fie şi respectate, astfel că, dacă am reuşi să trecem de la „bifatul căsuţelor” la aplicarea reală a ceea ce se prevede în normative, lucrurile ar sta altfel, relatează News.ro

„Noi trebuie să găsim o soluţie, totuşi, de compromis (…) Această chestiune în care tu pui un standard…80-90% din clădirile publice nu au autorizaţie, toate clădirile, nu spitalele. E clar că această autorizaţie pentru o clădire veche nu poate fi obţinută, întrucât investiţiile nu se pot face repede şi, oricum, nu depind de manager”, afirmat Alexandru Rafila. Potrivit sursei citate, deputatul PSD cere cere un proiect pentru sistemul de sănătate – o soluţie intermediară. „Chestiunea asta cu autorizaţia pe care o impuţi managerului, mie nu mi se pare că este imputabilă managerului vreunui spital, că nu are de unde să facă el o investiţie pentru care nu e nici mandatat, nici nu are de unde să facă această investiţie”, a mai declarat medicul.

În cazul spitalului din Constanța, în ciuda deficiențelor depistate, obiectivele de investiții ale spitalului pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, respectiv pentru instalarea unui sistem de detecție incendiu „au fost tăiate de pe lista de investiții pe anul 2021 de către Primăria Constanța deoarece urmează a fi dealizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”, se arată în Planul strategic 2020 – 2025  al Spitalului clinic de boli infecțioase. Conform documentului citat, acest proiect este una dintre prioritățile pe termen mediu (2 ani) – 2021 – 2022: Modernizarea spitalului prin proiectul de eficientizare energetică demarat în parteneriat cu Primăria Muncipiului Constanța, aflat în stadiul DALI – respectiv în faza incipientă a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, prin care se va renova tot spitalul

Primarul Constaței Vergil Chițac a explicat, într-un mesaj video, de ce nu a aprobat cererea de finanțare a Spitalului de boli infecțioase pentru un sistem de detecție a incediilor.

„Dacă sunteţi înarmat cu un Kalaşnicov, nu o să trageţi pentru că nu aveţi o puşcă standard NATO?”

Alexandru Rafila consideră că, în lupta cu pandemia de COVID-19, trebuie utilizate toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie. „Dacă aveţi în faţa dumneavoastră un adversar şi acest adversar este COVID şi dumneavoastră sunteţi înarmat cu un Kalaşnicov, nu o să trageţi pentru că nu aveţi o puşcă standard NATO? NU cred. Cam aşa este situaţia şi în ceea ce priveşte unele dintre facilităţile din Sănătate într-o situaţie de criză”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, se poate găsi o soluţie la nivel guvernamental, astfel încă toate unităţile medicale disponibile să poată fi făcute sigure pentru pacienţi, dar în condiiţile existente la cădiri vechi de zeci de ani, arată sursa citată

Premierul Florin Cîțu l-a demis vineri pe șeful Agenției Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), dr. Vlad-Teodor Berbecar, în urma incendiului, și i-a solicitat primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, demiterea managerului instituției medicale, Stela Halichidis, dat fiind faptul că spitalul se află în subordinea municipalității.

Sâmbătă seara, specialiștii Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani au ajuns la Constanța și fac verificări pentru a determina care au fost cauzele incendiului în urma căruia șapte pacienți și-au pierdut viața.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului