Florin Cîțu l-a demis pe șeful ANMCS după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Premierul a cerut și demiterea managerului unității sanitare | VIDEO

Publicat: 01/10/2021, 16:49
Actualizat: 01/10/2021, 18:35

Premierul Florin Cîțu a declarat vineri că a decis să îl demită pe șeful Agenției Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), dr. Vlad-Teodor Berbecar, în urma incendiului de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

Totodată, premierul a mai spus că i-a solicitat primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, demiterea managerului instituției medicale, Stela Halichidis, dat fiind faptul că spitalul se află în subordinea Primăriei Constanța.

„Am luat două decizii. În primul rând, l-am sunat pe domnul primar al Constanței, Vergil Chițac, și am cerut să o demită pe doamna manager al Spitalului de Boli Infecțioase. În același timp, am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ANMCS, care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare și era în atribuțiile domniei sale să facă evaluări în ceea ce privește acreditările spitalelor din România. Mai ales că la acest spital din Constanța avem mai multe nereguli pe care le-am descoperit în acest moment. Domnul președinte nu a făcut nicio evaluare fizică, nu a mers la spitale, ci s-a bazat doar pe declarații pe proprie răspundere ale managerilor de spital”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Cine este Vlad-Teodor Berbecar, șeful ANMCS?

Vlad-Teodor Berbecar este absolvent al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și medic specialist medicină internă cu experiență de peste 8 ani în domeniul sănătății.

Acesta a fost numit în funcția de director al ANMCS în luna mai a acestui an.

Vlad-Teodor Berbecar este membru fondator al European MD PhD Association și al Asociației „Caravana cu Medici”, unde a activat ca secretar general în ultimii 6 ani.

Într-un interviu acordat în luna iulie, acesta spunea că procesul de acreditare a spitalelor din România a fost suspendat în timpul stării de alertă și ca urmare a pandemiei.

„Suntem în faza de pregătire de reluare a acreditării, suspendată temporar în cursul perioadei stării de alertă și având în vedere bineînţeles și contextul pandemiei de COVID-19 și schimbarea specificului spitalelor.

Vom relua activitatea imediat ce contextul ni-l va permite. Evaluarea spitalelor se desfășoară pe un ciclu de cinci ani – actualmente ne situăm în ciclul al doilea. Momentan avem evaluate mai puţin de jumătate din cele peste 600 de spitale, sperăm să reluăm activitatea cât mai repede. De asemenea, au fost elaborate standardele pentru unităţile ambulatorii și vom începe de anul viitor, prin niște proiecte pilot, și implementarea standardelor managementului calităţii în unităţile ambulatorii și acreditarea acestora”, spunea Berbecar.

Berbecar: Spitalele COVID și suport COVID au fost excluse de la vizitele de evaluare

Șeful ANMCS spunea recent, într-un interviu acordat news.ro, că spitalele COVID și suport COVID care nu tratau alte patologii au fost excluse de la vizitele de evaluare pentru o perioadă.

„Fiind o situaţie excepţională, care a dus la modificări temporare de structură a spitalelor, aprobate prin autorizaţii sanitare de funcţionare de către Direcţiile de Sănătate Publică, activitatea de evaluare a unităţilor sanitare cu paturi a fost suspendată pentru o perioadă de timp în decursul anului 2020. De altfel, au fost excluse de la vizitele de evaluare spitalele COVID şi suport COVID care nu tratau altă patologie. Modificările de structură şi tratarea exclusiv a pacienţilor cu COVID-19 nu ar fi permis o evaluare completă a serviciilor de sănătate oferite în mod normal de o unitate sanitară.

În acest an, prin Ordonanţa Guvernului 28/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, vizitele de evaluare au fost suspendate începând cu luna mai, iar cel de-al doilea ciclu de evaluare a fost prelungit cu un an, la fel ca valabilitatea certificatelor de acreditare a unităţilor evaluate în ciclul întâi. În această perioadă, ANMCS a efectuat vizite de monitorizare tematică, obiectivul fiind acela de a oferi suport unităţilor sanitare”, a explicat dr. Vlad-Teodor Berbecar.

Acesta a declarat că vizitele de evaluare vor fi reluate la 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

„Vizitele de evaluare vor fi reluate la 90 de zile de la încetarea stării de alertă, declarată în condiţiile legii. Procesul va continua până la evaluarea şi încadrarea într-o categorie de acreditare (categoria a VI-a este pentru unităţile neacreditate) a tuturor celor 763 unităţi sanitare cu paturi, publice şi private, înscrise în baza de date a ANMCS”, a spus acesta.

În ceea ce privește situație generală a pandemiei din România, Florin Cîțu a declarat că cei care nu au pregătit valul patru vor răspunde cu funcțiile.

„Am vrut să văd cum a fost pregătit valul 4, mai ales  în ceea ce rpivește paturile ATI. Voi avea rezultatele în acest weekend sau luni și le voi prezenta. Deja știm că am intrat în acest val 4 cu un număr insuficient de paturi ATI. Ceea ce vedem astăzi este că nici secțiile ATI nu au fost pregătite pentru valul 4.

Cei responsabili pentru că nu au pregătit valul 4 vor plăti, indiferent de funcția pe care o dețin acum sau au deținut-o la Ministerul Sănătății”, a declarat, vineri, Florin Cîțu.

Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Șapte persoane au murit, vineri dimineață, în urma unui incendiu care a izbucnit la secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

În fiecare dintre ultimele 3 valuri ale pandemiei secțiile ATI s-au confruntat cu incendii sau defecțiuni care au dus la moartea a zeci de pacienți care erau internați acolo. În valul 2 un incendiu a luat 15 vieți la Spitalul din Piatra Neamț, în valul 3 a ars secția ATI de la Spitalul Matei Balș din Capitală (17 morți), iar un TIR ATI de la Spitalul Victor Babeș din București s-a defectat (3 morți).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului