Alina Gorghiu, despre proiectul de subvenționare a partidelor care încurajează prezența tinerilor și a femeilor pe liste: ”Nu vreau să rămână doar o teorie și o încurajare a punerii pe liste a femeilor și tinerilor pe locuri neeligibile”

Alina Gorghiu, despre proiectul de subvenționare a partidelor care încurajează prezența tinerilor și a femeilor pe liste: ”Nu vreau să rămână doar o teorie și o încurajare a punerii pe liste a femeilor și tinerilor pe locuri neeligibile”
Președintele Senatului Alina Gorghiu / Sursa FOTO: institutiilestatului.ro
Publicat: 10/11/2022, 14:11
Actualizat: 10/11/2022, 14:51

Președintele Senatului, Alina Gorghiu, a vorbit, în exclusivitate pentru Gândul, despre cotele de reprezentare a femeilor și tinerilor pe listele electorale. Vicepreședintele PNL a spus că nu vrea ca subvențiile prevăzute pentru partide să devină ”o încurajare a punerii pe liste a femeilor și tinerilor pe locuri neeligibile”.

În acest moment, în Parlamentul României există mai multe proiecte de lege care încurajează susținerea și reprezentarea femeilor în politică. Deși România încă stă prost la acest capitol, subiectul este prioritar la nivel european.

Senatoarea Alina Gorghiu a vorbit pentru Gândul despre proiectele de lege pe care le susține, pentru introducerea cotelor de reprezentare a femeilor și a tinerilor pe locurile eligibile.

”În momentul acesta, proiectul referitor la cotele de reprezentare a fost adoptat de Senat cu vot majoritar. Este la Cameră acum. Sper ca această dezbatere să nu dureze foarte mult, Comisia Juridică să vină cu un raport pe proiectul legislativ și să fie votat în plen. De ce? E momentul optim.

Suntem la jumătatea legislaturii, este momentul optim să adopți această legislație, să identifici resursele de calitate, să poți să faci o selecție corespunzătoare și să poți să pregătești acele persoane, indiferent că vorbim de femei și bărbați, care să te reprezinte ca partid așa cum trebuie.

Mai este un proiect, în afară de cotele de reprezentare în Parlament, legat de cotele de reprezentare în administrația publică locală și în consiliile de administrație și un al treilea proiect care se referă la o subvenție din partea statului, suplimentară pentru acele partide care încurajează prezența tinerilor și a femeilor pe listă”, a spus Alina Gorghiu.

Subvenționarea partidelor care susțin femeile și tinerii pe locuri eligibile

În luna septembrie a fost adoptat în Senat un proiect de lege iniţiat de senatoarea Alina Gorghiu alături de fosta senatoare Iulia Scântei. Acesta introduce un criteriu de subvenționare a partidelor în funcție de cotele de gen și de susținere a tinerilor pe locuri eligibile.

Întrebată de Gândul dacă subvenția se va aplica numai partidelor parlamentare, inițiatoarea proiectului Alina Gorghiu a spus că acordarea subvenției se calculează în baza locurilor eligibile ocupate de femei și de tineri.

”Nu vreau să rămână doar o teorie și o încurajare a punerii pe liste a femeilor și tinerilor pe locuri neeligibile. Deci vreau ca acest demers de suplimentare a sumelor venite de la bugetul de stat să fie concret alocate pentru partidele care aduc în Parlament tineri și femei, găsind acest demers ca pe o pârghie suplimentară de a echilibra cumva reprezentarea parlamentară”, a adăugat președintele interimar al Senatului.

Paradoxul este că, deși în forurile de decizie politică 90% sunt bărbați, mai bine de jumătate din populația României este alcătuită din femei:

”Mie mi-e teamă vă mărturisesc că, având peste 90% bărbați în forurile de decizie, listele vor arăta ca până acum, 90% bărbați. Cu toate acestea, avem 52 de procente din populație femei, care se simt nereprezentate”, susține Alina Gorghiu.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului