Ambasadorul Marii Britanii la București explică politicile de sănătate adoptate în UK: „Cred că suntem țara cu cel mai SCĂZUT consum de tutun”

Ambasadorul Marii Britanii la București explică politicile de sănătate adoptate în UK: „Cred că suntem țara cu cel mai SCĂZUT consum de tutun”
Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble
Publicat: 25/04/2023, 18:51
Actualizat: 25/04/2023, 18:59

Alimentația, fumatul și consumul de alcool sunt principalii factori de risc pentru sănătatea românilor, arată participanții la o dezbatere pe această temă organizată de senatoarea Nicoleta Pauliuc. În cadrul evenimentului a fost prezentat un studiu care propune o mai bună elaborare a politicilor de sănătate, adaptată la tiparul culturii naționale.

„Deși avem o populație de cel puțin trei ori mai mare, numărul deceselor provocate în accidentele rutiere în Marea Britanie reprezintă aproximativ o treime din numărul celor din România. Este rezultatul politicilor publice în domeniul consumului de alcool, unde legislația e foarte clară și foarte potrivită. Problema suntem noi, cetățenii, și sunt sigur că putem să reușim mai bine”, a declarat ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, în cadrul dezbaterii.

Elaborarea politicilor de sănătate trebuie adaptată la tiparul culturii naționale

Adaptarea politicilor de sănătate la tiparul culturii și al obiceiurilor de socializare ale românilor ar crește gradul lor de acceptare în rândul populației, susțin Iana Teodora Bițoiu și Cristina Elena Nicolescu de la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică. Cele două sunt autoarele unui studiu care pune accentul pe o mai bună elaborare a politicilor de sănătate, prin observarea principalilor factori de risc comportamental: alimentația, fumatul și consumul de alcool.

Studiul propune o nouă abordare a sănătății, raportat la cultura națională, căci relațiile societale joacă un rol important și atunci când vorbim despre produse cu risc mai scăzut și, în general, despre alternative. Acest lucru este valabil mai ales când pe piață există variante mai puțin dăunătoare ale produselor de risc. Autorii politicilor, spun cele două autoare ale studiului, ar trebui să stimuleze utilizarea acestora în detrimentul produselor mai dăunătoare.

Ministerul Sănătății elaborează draftul privind reglementarea țigaretelor electronice

De altfel, reprezentanții guvernului susțin că urmează acest trend și vorbesc despre necesitatea unui screening pentru legislația în domeniu, în vreme ce Ministerul Sănătății elaborează draftul privind reglementarea țigaretelor electronice.

„Cred că suntem țara cu cel mai scăzut consum de tutun. Eu nu cunosc pe nimeni, nici printre prieteni, nici în familia mea, care să fumeze. Este rezultatul campaniilor de conștientizare susținute în Marea Britanie, care sunt un aspect important al succesului nostru în lupta împotriva cancerului”, a completat ambasadorul UK la București, Andrew Noble la dezbaterea pe această temă organizată de senatoarea Nicoleta Pauliuc.

„Obiectivul autorilor de politici publice ar trebui să fie diferențierea în funcție de profilul de risc al produselor prezente pe piață”, este de acord senatoarea.

„Eu plec de la premisa că sănătatea nu este o temă politică, ci e o temă care ar trebui să ne preocupe pe toți. Îmi doresc o abordare unitară, cu politici țintite către diferite categorii”, a mai subliniat Nicoleta Pauliuc.

Prezența unor alternative mai bune pe piață îndeamnă autoritățile publice să se îndrepte către un tip de elaborare de politici mai curajos, în care diferite produse sunt tratate diferit și în care eșecurile pieței sunt abordate în mod corespunzător. În acest fel, costul economic și financiar al asistenței medicale din România ar putea scădea, ajutând conturile publice, crescând eficiența și îmbunătățind rezultatele în materie de sănătate publică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul