Analiză: România și Polonia au beneficiat cel mai mult în urma integrării în Uniunea Europeană. PIB-ul per capital este dublu față de 2004

Publicat: 22/04/2024, 21:01
Actualizat: 22/04/2024, 21:03

În urma unei analize din 2003, România și Polonia au avut cel mai mare avânt economic, drept consecință a integrării în Uniunea Europeană, potrivit unei analize a companiei de cercetare Erste. 

O analiză din 2023, condus de compania Erste, arată că aderarea la Uniunea Europeană a avut un efect benefic asupra României, dar și a altor țări din Europa Centrală și de Est, precum Polonia.

Chiar dacă în Europa Centrală și de Est, dar și în România, cetățenii înclină către suveranism, sau naționalism, însă apartenența la Uniunea Europeană a adus o evoluție semnificativă, la nivel economic.

Potrivit unei analize a companiei Erste, România a cunoscut beneficii majore, în plan economic, în cei 13 ani de când a devenit stat membru UE.  În 2007, țara noastră a fost una din vechiul bloc sovietic, acceptat în Uniunea Europeană.  Acest pas important a venit după ce, în urmă cu trei ani, a România a aderat la NATO, ceea ce a generat o apreciere a leului.

Potrivit unui sondaj recent, PIB-ul per capital al României și al Poloniei este dublu față de 2004. Slovacia a avut o performanță majoră, cu o creștere de 75% creșterea PIB-ului per capital.

„Slovenia și Cehia au crescut mai lent pentru că au avut un punct de plecare mai sus. Gradul lor de dezvoltare acum 20 de ani era mult mai ridicat comparativ cu celelalte țări din regiune. Acumularea în cei 15 ani de la căderea Cortinei de Fier și chiar nivelul de dezvoltare epoca roșie a fost mai mare. Aceeași explicație este parțial valabilă și pentru Ungaria, care la momentul integrării era în fața Poloniei. Astăzi, PIB-ul per capital Ungaria este sub cel din România, iar în epoca Orban, economia a avut performanțe sub mediile sale istorice.

În cazul României, situația este inversă. Am avut cea mai mică bază de plecare din acest grup și atunci creșterea a fost explozivă. Conform datelor din 2023, România a ajuns la un piper capitala paritatea puterii de cumpărare de 78% din media europeană. În 2004, același indicator era la 32% părea că cel mai bine se observă beneficiile integrării în cazul curației. După jumătatea lui 2013, în momentul integrării, economia începe să crească accelerat.”, se arată în analiza Erste.

FOTO: Pixabay

CITEȘTE ȘI: 

Raport devastator al Eurostat: România, printre țările din UE cu cel mai mare DEFICIT și cea mai semnificativă creștere a datoriei în 2023!

Ce urmează în 2025? Prof. dr. Mircea Coșea: „România va avea un șoc, vor crește impozitele și taxele, altfel nu se poate echilibra bugetul”

INTERVIU cu Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională: ”Și bogăția, și sărăcia sunt exprimate în bani”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Reapare un produs dispărut de 50 de ani. Reapare un produs dispărut de 50 de...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice