ANCHETĂ la Spitalul Sf. Pantelimon-București, după ce 20 de pacienți au murit la ATI, în câteva zile. Rafila trimite Corpul de Control

ANCHETĂ la Spitalul Sf. Pantelimon-București, după ce 20 de pacienți au murit la ATI, în câteva zile. Rafila trimite Corpul de Control
Publicat: 11/04/2024, 17:28
Actualizat: 11/04/2024, 18:20

Ministerul Sănătăţii anunţă, joi, că trimite Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti, după ce un asistent medical a sesizat că 20 de pacienţi ar fi murit în doar trei zile din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament. De asemenea, directorul de îngrijiri acuză că este împiedicat să-şi desfăşoare activitatea. La rândul său, Rafila recunoaște că numărul deceselor într-un interval atât de scurt este nefiresc chiar și pentru o secție ATI, deși acuzațiile i se par neasumate.

Totul a pornit de la o investigație publicată de site-ul cetateanul.net care susțin că medici din cadrul secției de Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” ar fi redus intenționat doza unei substanțe vitale pentru menținerea în viață a pacienților.

Malpraxis la ATI?

Pacienții ar fi murit după ce a fost micșorată doza de noradrenalină, tratament folosit pentru creşterea şi menţinerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situaţii deosebite, precum stopul cardiac, septicemie, transfuzii de sânge sau reacţii la medicamente.

”În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuţilor sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătăţii a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

20 de morți în trei zile

Sursa citată precizează că, totodată, joi, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informaţii provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secţiei ATI ar fi decedat 20 de pacienţi printr-o administrare incorectă a unui medicament.

”Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secţii care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, şi Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii se va implica în verificarea acestor acuzaţii grave legate de siguranţa pacienţilor. Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate şi altor instituţii abilitate”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Un record neobișnuit chiar și pentru ATI, recunoaște Rafila

Rafila reconoaște că numărul de decese este nefiresc chiar și pentru o secție ATI.

Este un număr, chiar şi pentru o Secţie de Terapie Intensivă, un număr neobişnuit de mare, trebuie să vedem care au fost cauzele deceselor, dacă este vreo culpă medicală. Eu nu vreau să ajungem într-o astfel de situaţie în care o reclamaţie neasumată, nedând nume, a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici. Nu este corect. Corpul medical, medicii îşi fac datoria în spitalele din Bucureşti, România, şi nu cred că putem să tragem concluzii pripite în urma unei afirmaţii neverificate”.

Parchetul, pe fir

În opinia sa, nu este vorba despre o acuzaţie asumată.

„În primul rând, dacă există o astfel de situaţie gravă, nu înţeleg de ce ar trebui să treacă trei zile, dacă în intervalul 4 – 7 aprilie s-au petrecut aceste lucruri, de ce a mai aşteptat încă trei zile până să dezvăluie aceste lucruri care sunt extrem de grave dacă ar fi adevărate. (…) Am înţeles că s-a făcut şi o sesizare penală. Nu am informaţii de la Parchet în acest sens, dar cu siguranţă noi vom colabora şi va colabora şi conducerea spitalului în acest sens, dacă va fi necesar”, a mai arătat ministrul.

Citiți și: Noi acuzații de malpraxis la Spitalul de Urgență din Constanța, în cazul unei bolnave de diabet care a murit. ”Doctorițele se contraziceau între ele”

Acuzații de malpraxis, după ce o tânără a murit din cauza complicațiilor după naștere. „În acest timp, o fetiță de 6 ani plânge după mama ei”

MALPRAXIS, la Spitalul Judeţean din Buzău. Un pacient, care a rămas fără organul sexual, va primi despăgubiri de 250.000 de euro de la medici

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic