Anders Breivik se plânge că este tratat ca un animal în detenție. El dispune în închisoare de trei celule, de un televizor cu DVD şi consolă de jocuri

Anders Breivik se plânge că este tratat ca un animal în detenție. El dispune în închisoare de trei celule, de un televizor cu DVD şi consolă de jocuri
Anders Breivik se plânge că este tratat ca un animal în detenție. El dispune în închisoare de trei celule, de un televizor cu DVD şi consolă de jocuri / Sursă Foto: Reuters
Publicat: 19/01/2022, 18:41

Autorul masacrului din Norvegia, Anders Behring Breivik rămâne la fel de predispus să comită acte de violență în prezent ca și în urmă cu zece ani, a declarat miercuri un psihiatru care a depus mărturie la audierea pentru eliberarea sa condiționată.

El s-a plâns de condiţiile de detenţie, susţinând că este tratat „ca un animal”, în lipsa unor contacte suficiente cu lumea exterioară, şi că nu i se permite să aibă relaţii semnificative sau contacte sociale directe şi să comunice cu ceilalţi.

Breivik dispune în închisoare de trei celule, de un televizor cu DVD şi consolă de jocuri şi de o maşină de scris.

În 2016, el a reuşit să obţină o sentinţă de condamnare a statului norvegian pentru tratamente inumane şi degradante, pe motiv că este izolat. Decizia primei instanţe a fost însă desfiinţată la apel.

Răspunzând la întrebările avocatului apărării, Oystein Storrvik, Breivik a arătat miercuri că este ţinut izolat în majoritatea timpului, umilit zilnic şi că studiază sau face planuri de afaceri timp de 12 ore pe zi. El a remarcat condiţiile mai relaxate de detenţie, care rămân însă stricte, şi interzicerea unor anumite lecturi, care îi îngreunează încheierea studiilor.

Psihiatrul penitenciarului: „Nu recomand să i se acorde eliberarea condiționată”

Breivik, un extremist de extremă dreapta, a ucis 77 de persoane în cea mai mare atrocitate pe timp de pace din Norvegia în iulie 2011. El a ucis opt persoane cu o mașină capcană în Oslo și apoi a împușcat 69, majoritatea adolescenți, într-o tabără de tineret a Partidului Laburist.

Neonazistul în vârstă de 42 de ani ispășește pedeapsa maximă de 21 de ani prevăzută de Norvegia, care poate fi prelungită pe termen nelimitat dacă se consideră că reprezintă o amenințare continuă pentru societate. Însă, după un deceniu de închisoare, el are dreptul de a solicita eliberarea condiționată.

„În opinia mea, riscul ca el să comită acte violente în viitor nu s-a diminuat de când am scris prima mea evaluare a riscului în 2012-2013”, a declarat în fața instanței psihiatrul serviciului penitenciar Randi Rosenqvist.

Breivik vrea să continue lupta pentru albă și dominația național-socialistă în mod pașnic

Breivik, care a făcut salutul nazist cu brațul drept la intrarea în instanță marți, a mai spus că va continua să lupte pentru supremația albă și dominația național-socialistă, deși prin mijloace pașnice.

Procurorul Hulda Karlsdottir a declarat că mărturia de două ore de marți a lui Breivik a arătat de ce ar trebui să fie ținut în spatele gratiilor.

„Reacția mea inițială și impresia dată pe tot parcursul este că este foarte periculos și că nu s-a schimbat din 2012 încoace”, a spus ea, vorbind cu reporterii marți, după ce instanța s-a suspendat pentru o zi.

Lars Erik Berntzen, cercetător postdoctoral la Universitatea din Bergen și expert în extremismul de dreapta, a declarat că înfățișarea lui Breivik în fața instanței a arătat că acesta încearcă să controleze povestea.

„Este vorba de teatru politic pentru a ajunge la posibilii susținători”, a declarat Berntzen pentru Reuters.

Procedurile vor avea loc pe parcursul a maximum patru zile într-o sală de sport a închisorii transformată într-o sală de judecată improvizată, iar o decizie este așteptată aproximativ o săptămână mai târziu.