ONU avertizează cu privire la „prăpastia” climatică. 2020 este confirmat drept unul dintre cei mai fierbinți ani înregistrati

Redactor:
Florentina Dinu
ONU avertizează cu privire la „prăpastia” climatică. 2020 este confirmat drept unul dintre cei mai fierbinți ani înregistrati
Un aisberg superb din Ghețarul Columbia. Foto: Unsplash.com

2020 a fost unul dintre cei mai fierbinți ani înregistrati, marcat de incendii, secete, inundații și topirea ghețarilor, a declarat luni un raport al Organizației Națiunilor Unite, care l-a determinat pe secretarul general al ONU să spună că lumea este  „la limita prăpastiei”. 

Într-o „dublă lovitură” a milioanelor afectate de evenimentele climatice extreme, restricțiile de blocare legate de pandemia coronavirusului global au întârziat, de asemenea, asistenta crucială în unele regiuni, se arată în raportul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Raportul „Starea climatului global” își confirmă concluziile preliminare, inclusiv cu privire la temperaturile terestre și oceanice, și vine înaintea unui summit condus de SUA, în perioada 22-23 aprilie, în care Washingtonul va căuta să-și restabilească credibilitatea asupra schimbărilor climatice prin noi promisiuni.

„Suntem la un pas de prăpastie … Vedem niveluri record în furtuni tropicale, în topirea stratelor de gheață sau a ghețarilor, în legătură cu seceta, valurile de căldură și incendiile sălbatice”, a declarat pentru Reuters secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

2020 se situează în primii trei ani cei mai fierbinți, alături de 2016 și 2019

Raportul a arătat că temperatura medie globală în 2020 a fost cu aproximativ 1,2 grade Celsius peste perioada preindustrială, situându-se undeva în primii trei ani cei mai fierbinți, alături de 2016 și 2019, în ciuda condițiilor de răcire La Niña.

Șeful ONU a subliniat că 2021 „trebuie să fie anul acțiunii”, solicitând mai multe „progrese concrete”, înainte ca țările să se adune la Glasgow în noiembrie, pentru COP26 – cea de-a 26-a sesiune a Conferinței părților (COP26) la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC).

El a cerut, de asemenea, ca angajamentele și planurile climatice să fie susținute cu acțiuni imediate și ca miliarde  de dolari investiți de națiunile cele mai bogate pentru recuperarea internă a COVID-19 să fie aliniate la Acordul de la Paris privind schimbările climatice și la obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) și că subvențiile destinate combustibililor fosili să fie transferate către energie regenerabilă.

 Summitului virtual al liderilor asupra climei

Avertismentul puternic din partea OMM vine înaintea Summitului virtual al liderilor asupra climei din această săptămână, convocat de președintele Statelor Unite Joe Biden, pentru a galvaniza eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru a îndeplini obiectivele istoricului Acord de la Paris din 2015, convenit de toate națiunile din lumea.

Statele Unite au văzut atât cele mai mari incendii de până acum, cât și cele mai multe uragane care au aterizat. Numai uraganul Laura, care a lovit Louisiana pe 27 august, a provocat pierderi economice de 19 miliarde de dolari.

Valea Mortii, în California, a înregistrat, de asemenea, cea mai înaltă temperatură cunoscută din lume timp de cel puțin 80 de ani, de 54,4 grade Celsius (129,92 ° F) în august, se arată în raport.

Măsurile menite să limiteze răspândirea asistenței COVID-19 au întârziat asistența după ciclonul Harold, una dintre cele mai puternice furtuni văzute vreodată în Pacificul de Sud și după ciclonul Vongfong din Filipine, unde regulile de distanțare socială au însemnat că rezidenții nu pot fi evacuați în număr mare.

ONU avertizează cu privire la „prăpastie” climatică, deoarece 2020 a fost confirmat drept unul dintre cei mai fierbinți 3 ani înregistrati.

 

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
FOTO. Imaginile momentului cu logodnica lui Ion Ion Țiriac! S-a pozat așa și fanii au...
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Părerea lui Gigi Becali despre George Simion. Surprinzător ce a putut spune despre liderul AUR
Tatuaje reale, pe durată limitată. Soluţia pentru cei care vor să se tatueze „fără regrete”
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Fotografia care a stârnit controverse pe Facebook: „Cine a spus că în Poliția Română sunt...
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Ce a făcut Regina Elisabeta la o lună de la moartea soțului. Nimic nu o...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide