LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 363: Volodimir Zelenski: Acum, în Ucraina se DECIDE soarta ordinii mondiale/Putin va susține astăzi un discurs, la un an de război

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 363: Volodimir Zelenski: Acum, în Ucraina se DECIDE soarta ordinii mondiale/Putin va susține astăzi un discurs, la un an de război
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21/02/2023, 08:48
Actualizat: 21/02/2023, 12:14

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni seară, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia rusă, că victoria trebuie obţinută în acest al doilea an al războiului şi că miza nu este numai soarta ţării, ci întreaga ordine mondială. De asemenea, Zelenski avertizează China să nu susțină Rusia în conflictul din țara sa întrucât s-ar ajunge la al treilea război mondial.

Citește cele mai importante declarații făcute de Vladimir Putin, marți, la un an de la începutul invaziei în Ucraina

„Astăzi a fost o zi simbolică. A 362-a zi a unui război pe scară largă, iar noi, în capitala noastră liberă, din ţara noastră liberă, primim vizita puternicului nostru aliat, preşedintele Statelor Unite ale Americii, şi discutăm cu el despre viitorul Ucrainei, despre relaţiile noastre, despre întreaga Europă şi despre democraţia globală. Acesta este un indicator a cât de rezistentă este Ucraina şi cât de importantă este Ucraina pentru lume”, a transmis Zelenski, după vizita surpriză făcută de Joe Biden la Kiev, conform news.ro.

„Acum şi în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale, care se bazează pe reguli, pe umanitate, pe predictibilitate. Iar astăzi, preşedintele Biden şi cu mine am vorbit, în special, despre cum să facem totul pentru a ne asigura victoria comună în acest an în războiul declanşat de Rusia”, a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE ora 08:30 – China este dispusă să colaboreze cu alte naţiuni pentru a asigura o încetare a focului şi o pace durabilă în Ucraina

China este dispusă să colaboreze cu alte ţări pentru a obţine o încetare rapidă a focului şi o pace durabilă în Ucraina, a declarat luni, în timpul unei vizite la Budapesta, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, potrivit agenţiei chineze de presă de stat Xinhua, citată de CNN.

„China va colabora cu toate ţările iubitoare de pace, inclusiv cu Ungaria, pentru a depune eforturi în vederea realizării unei încetări rapide a focului şi a unei păci durabile”, a declarat Wang Yi în timpul unei întâlniri cu ministrul ungar de externe Péter Szijjártó, a relatat Xinhua.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că Statele Unite nu sunt îndreptăţite să „dea lecţii” despre furnizarea de arme, în contextul în care oficialii americani sunt îngrijoraţi că Beijingul ia în considerare furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă, iar şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, era aşteptat la Moscova şi s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin, scrie news.ro.

Wang, care a fost numit luna trecută consilier principal de politică externă al liderului chinez Xi Jinping, urmează să ajungă în Rusia în această săptămână, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Nici Rusia, nici China nu au precizat dacă Wang se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, luni, purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că „nu excludem o întâlnire” între Wang şi Putin.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat anterior că vizita la Moscova va oferi o oportunitate pentru China şi Rusia de a continua să îşi dezvolte parteneriatul strategic şi de a face „schimb de opinii” cu privire la „probleme internaţionale şi regionale fierbinţi de interes comun”.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu Wang sâmbătă la München, în Germania, şi a avertizat „cu privire la implicaţiile şi consecinţele” dacă Beijingul îşi sporeşte sprijinul pentru efortul de război al Rusiei, potrivit unui raport al SUA privind întâlnirea. Luni, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a avertizat China să nu acorde niciun fel de sprijin Rusiei, afirmând că acest lucru ar putea duce la un nou război mondial

UPDATE ora 08:00 – Vladimir Putin va susține astăzi un discurs, la un an de război

Vladimir Putin va adresa marți, 21 februarie, de la ora 11:00, primul său discurs despre starea națiunii de la începutul războiului din Ucraina, a transmis Kremlinul, citat de agenția de presă rusă Tass.

Discursul liderului rus vine cu trei zile înainte să se împlinească un an de la declanșarea invaziei și într-un moment în care armata rusă este așteptată să-și reînnoiască operațiunile ofensive.

Ultimul discurs adresat de președintele Putin în fața Parlamentului rus a avut loc în aprilie 2021. Putin a explicat că nu a existat un discurs privind starea națiunii în 2022, întrucât situația se desfășura foarte repede și era dificil „să se prezinte rezultatele la un moment dat, precum și planuri specifice pentru viitorul apropiat”.

UPDATE ora 07:30 – Premierul polonez Mateusz Morawiecki: Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca Europa de Est, inclusiv România

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că liderul rus Vladimir Putin trebuie să fie învins în acest an, deoarece ar căuta să invadeze și alte state din regiune, inclusiv Polonia sau România.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki cere NATO să livreze cât mai rapid avioane de luptă Ucrainei pentru a respinge invazia rusă.

Premierul polonez a declarat că, pe lângă lupta pentru independența lor, Ucraina luptă și pentru „libertatea și securitatea noastră” și că Rusia „a chemat cei mai răi demoni ai imperialismului, colonialismului și naționalismului secolului XX”.

Continuarea AICI

UPDATE ora 07:00 – Stoltenberg: „Putin nu face planuri de pace, ci pentru mai mult RĂZBOI”

În pofida mesajelor de încetare a focului lansate de Occident, Moscova are de gând înainteze cu ofensiva, spune Stoltenberg.

Într-un interviu pentru CNN, dat cu ocazia împlinirii unui de război în Ucraina, Jens Stoltenberg a spus că Vladimir Putin nu se gândește la pace. „Vedem contrariul. El nu face planuri pentru pace. El face planuri pentru mai mult război”, a declarat liderul Alianței Nord-Atlantice.

Ei lansează deja operațiuni ofensive”, a transmis Stoltenberg, cu referire la bătălia pentru orașul Bahmut. „Dacă asta e marea ofensivă din primăvară sau dacă este doar un soi de preludiu, e un pic cam greu de spus. Însă, rușii introduc din ce în ce mai multe trupe și din ce în ce mai multe arme”, a continuat secretarul general NATO.

Continuarea AICI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...