VIDEO | Arafat, despre eventualele incendii de pădure în România: Putem să ne mobilizăm foarte rapid. Suntem un sistem militar

Publicat: 13/08/2021, 22:47
Actualizat: 14/08/2021, 00:36

Șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat că, în cazul unor incendii similare celor cu care se confruntă Grecia, România are avantajul unui sistem național de intervenţii în caz de urgenţă care este asemănător armatei, însă la nevoie România poate apela și la Mecanismul de Protecţie Civilă care funcţionează la nivel european. Arafat a precizat că sistem național de intervenţii a fost mult îmbunătățit prin investițiile făcute din fonduri europene. 

„România în ultimii ani a evoluat mult, mai ales accesând fonduri europene. Dacă luăm România din 1990 până nu de mult, țară noastră mergea pe investiții minimale pentru pompieri din cauza costurilor foarte mari, multe țări fac acest lucru, iar noi de când am început să accesăm fonduri europene”, a declarat Raed Arafat, vineri seara la Digi24.

În cazul în care s-ar întâmplă incendii de păduri asemănătoare cu cele din Grecia, Arafat subliniază că echipele de pompieri din România sunt mai ușor de mobilizat, întrucât unitățile de intervenție sunt organizate la nivel național așa cum este și armata, dar în caz de nevoie, autoritățile pot apela si la Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, așa cum au făcut și alte țări.

„Dacă se întâmplă ceva în România depinde de amploarea lui. Avem că și organizare avantajul faptului că suntem un sistem național și că suntem un sistem militar. Sunt țări care sunt la nivel de municipii și sunt foarte greu de coordonat. La noi este foarte asemănător armatei și asta e un avantaj foarte mare. Putem să ne mobilizăm foarte rapid. Dacă va fi nevoie România va apela la Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, care nu e absolut nicio ruşine, pentru asta a fost creat mecanismul”, a afirmat Arafat.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă unităţile de pompieri ar trece în subordinea autorităţilor locale, șeful DSU consideră că ar fi o mare greșală care ar fi cu greu remediată.
„Puteţi să spuneţi la revedere sistemului de urgenţă românesc şi sunt convins că după prima catastrofă toată lumea se va întruni şi o să zică ce prostie am făcut şi o să le ducă înapoi, central, dacă vor mai reuşi”.
Secretarul de stat a vorbit despre noile achiziții pe care statul Român urmează să le facă pentru a consolida și mai mult sistemul național de intervenții, în virtutea schimbărilor climatice care pot determina în viitor posibile dezastre naturale.
„Noi ne pregătim din ce în ce mai mult. Licitaţia pe elicopterele mari sper să o terminăm cât mai repede şi o să vedem o îmbunătăţire a componenței aeriene coordonată de DSU din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, IGAv-ul o să fie o componentă aeriană foarte puternică sperăm în următorii doi-trei ani, mai ales pe situaţii de catastrofă”, a explicat Arafat.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican