VIDEO | Arafat: Să spui că i-am şmecherit la graniţă cu certificatul verde fals, riști să răspândești tulpina Delta în România. Acest lucru este foarte grav

Publicat: 02/08/2021, 23:07
Actualizat: 03/08/2021, 00:06

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat luni seară, că în România sunt persoane care vin zonele roșii și prezintă la granița certificate verzi false, riscând cu bună știință să răspândească varianta Delta atât în comunitate cât și printre membrii familiilor acestora. Arafat a spus că au fost deschise mai multe dosare penale pe numele celor care au fost depistați cu certificate de vaccinare false, pentru fals și uz de fals.

”Noi avem acum un fenomen cu care ne confruntăm. La intrare în ţară sunt persoane care îndrăznesc să ne prezinte, la DSP şi la Frontieră, să prezinte documente false. Deja sunt mai multe dosare penale întocmite de Poliţie. Deci oameni care au prezentat documente false de vaccinare sau de trecere prin boală sau de testare. Acest lucru este extrem de grav pentru că oamenii ăştia vin din zone roşii chiar. Când vii în ţară şi eşti în stare chiar să prezinţi un document fals, înseamnă că nu te interesează nimic, înseamnă că tu vii şi eşti dispus să răspândeşti boală, să răspândeşti totul. Vii dintr-o zonă unde varianta Delta e la maxim, vii în România unde stăm bine, prezinţi un certificat fals, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, probabil să fii şi pozitiv şi să vii să stai în familie şi să spui că eu i-am şmecherit la graniţă, am trecut şi nu mai trebuie să stau în carantină. Acest lucru este foarte grav”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, luni seară.

Șeful DSU a exemplificat un caz uluitor petrecut la aeroportul din Iași, unde 30 de persoane care veneau dintr-o zona roși din Anglia, au fost găsite cu certificate false. Arafat s-a declarat surprins de inconștiență acestor persoane care și-au asumat acest risc în România întrebându-se dacă aceștia ar fi procedat la fel și în alte țări precum Europene.

”Avem cazuri în care s-au întocmit dosare penale pentru persoane care au prezentat certificate false. E un caz pe care mi l-a prezentat un director de DSP în care într-un zbor de pe Aeroportul Luton din Marea Britanie, 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală, toţi 30 în acelaşi avion şi toţi 30 s-au îmbolnăvit în aceeaşi săptămână. Asta i-a atras atenţia. Nu ştiu dacă toţi 30, dar un număr dintre ei au dosar penal pentru fals şi uz de fals care în ambele situaţii înseamnă, fie închisoare de la 3 luni la 2-3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezeşti cu cazier. Nu înţeleg de ce riscă oamenii şi mă întreb dacă riscau la fel dacă mergeau în Germania sau în Belgia sau în Gracia, oare ar fi riscat să prezinte certificate false la intrare acolo?”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a reiterat ideea că sunt încă multe persoane care tind să creadă „în inepţiile care se spun pe Facebook şi pe alte reţele şi nu cred în ce se spune de către toată Europa şi experţii în domeniu”. Secretarul de stat îndeamnă populația să meargă să se vaccineze cât mai repede, pentru a evita o eventuală formă gravă a boilii.

”Încă avem oameni care cred în inepţiile care se spun pe Facebook şi pe alte reţele şi nu cred în ce se spune de către toată Europa şi experţii în domeniu şi nu vorbesc de mine, vorbesc de INSP, vorbesc de  epidemiologi, de infecţionişti, că totuşi, trebuie să avem grijă, că să trecem şi sperăm să fie ultimul val. Dacă mai apare şi o anumită terapie şi ne vaccinăm mai departe cei care nu ne-am vaccinat, atunci, într-adevăr vom putea să controlăm situaţia.  Dacă Doamne fereşte, vedem că avem o creştere şi cei nevaccinaţi ajung în Terapie Intensivă şi ajung la spital în stare gravă, unii s-ar putea să se gândească că totuşi este momentul să se vaccineze. Dacă se vaccinează acum, scapă de grijă acelor zile care sunt după doză unică sau a două doză. Cine se vaccinează mai repede, e protejat mai repede”, a declarat Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?