LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 88: Armata israeliană se pregătește „pentru continuarea războiului în 2024”: „Vor exista misiuni suplimentare”

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 88: Armata israeliană se pregătește „pentru continuarea războiului în 2024”: „Vor exista misiuni suplimentare”
Război Israel-Hamas / Sursa FOTO: screenshot video
Publicat: 02/01/2024, 14:20
Actualizat: 02/01/2024, 14:27
15:24

Patru palestinieni, ucişi în timpul unei incursiuni israeliene în Cisiordania

Patru palestinieni au fost ucişi marţi într-o incursiune a armatei israeliene într-un oraş din nordul Cisiordaniei ocupate, au anunţat Ministerul palestinian al Sănătăţii şi surse militare israeliene, potrivit AFP.

Ei au fost ucişi în ciocnirile care au izbucnit cu forţe israeliene care efectuau o incursiune în oraşul Azzun, lângă oraşul Qalqilya, potrivit agenţiei oficiale palestiniene de ştiri WAFA.

Ministerul Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene a confirmat decesul acestora.

„În timpul unei operaţiuni antiteroriste în Azzun, teroriştii au deschis focul şi au aruncat cu explozibili în trupele noastre”, au precizat Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) într-un comunicat, citat de Agerpres.

Armata israeliană a mai transmis că soldaţii au „împuşcat mortal patru terorişti” într-un schimb de focuri.

Un soldat a fost rănit în ciocniri, au adăugat IDF.

 

14:24

Zeci de persoane suspectate de spionaj în favoarea Israelului au fost arestate în Turcia

Treizeci şi trei de persoane suspectate de spionaj în favoarea Israelului au fost arestate în Turcia, conform agenţiilor turce de ştiri Anadolu şi DHA, preluate de AFP. Alţi treisprezece suspecţi, acuzaţi de aceleaşi infracţiuni, sunt în prezent căutaţi de autoritățile turce.

Suspecţii, arestaţi în mai multe provincii din ţară, sunt bănuiți de spionaj asupra unor cetăţeni străini care locuiesc în Turcia în numele serviciilor secrete israeliene, a informat agenţia oficială de ştiri Anadolu. În plus, alți treisprezece suspecţi, acuzaţi de aceleaşi infracţiuni, sunt acum căutaţi, au adăugat Anadolu şi agenţia privată de ştiri DHA.

08:28

Un palestinian de 23 de ani a murit într-o închisoare israeliană

Serviciul Penitenciar Israelian (SPI) a anunţat moartea unui prizonier palestinian în vârstă de 23 de ani, afiliat Fatah, partidul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, adăugând că „examinează” circumstanţele morţii sale, transmite AFP.

Deţinutul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a murit în închisoarea Meggido din nordul Israelului, a anunţat SPI într-un comunicat, conform Agerpres.

Originar din oraşul Nablus, în nordul Cisiordaniei ocupate, tânărul a fost arestat în iunie 2022 şi a fost condamnat la închisoare pentru „infracţiuni de securitate”, potrivit aceleiaşi surse. „Ca în orice caz de acest gen, vor fi examinate împrejurările (decesului)”.

Comisia Prizonierilor, un organism aflat în subordinea Autorităţii Naţionale Palestiniene, a confirmat decesul prizonierului, spunând că lucrează pentru a obţine detalii despre circumstanţele morţii sale.

07:39

Un portavion american trimis în Marea Mediterană după atacul Hamas revine în Statele Unite

Portavionul USS Gerald R. Ford, trimis în Estul Mediteranei după atacul Hamas asupra Israelului din octombrie, se va întoarce în Statele Unite „în următoarele zile”, a anunţat luni marina americană, transmite AFP.

Trimis pentru a „contribui la poziţionarea noastră regională de descurajare şi apărare”, USS Gerald R. Ford „se va redesfăşura în portul său de origine aşa cum era planificat pentru a se pregăti pentru viitoare desfăşurări”, conform unui comunicat, citat de Agerpres.

„Departamentul Apărării evaluează constant poziţionarea forţelor în întreaga lume şi va menţine capacităţi semnificative atât în Marea Mediterană, cât şi în Orientul Mijlociu”, a adăugat marina americană, adăugând că lucrează „cu aliaţi şi parteneri pentru a consolida securitatea maritimă în regiune”.

Departamentul Apărării va continua să se bazeze pe prezenţa sa în regiune „pentru a descuraja orice actor statal sau non-statal să escaladeze această criză dincolo de Gaza”.

07:05

Peste 160 de camioane cu ajutoare au intrat luni în Gaza, potrivit autorităţilor israeliene

Cel puţin 163 de camioane care transportau alimente, apă, provizii medicale şi adăposturi au intrat luni în Gaza prin punctele de trecere Rafah şi Kerem Shalom, potrivit Coordonatorului Israelian al Activităţilor Guvernamentale în Teritoriu (COGAT), transmite CNN.

Numărul camioanelor se aliniază cu media zilnică observată în săptămânile precedente. Biroul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a avertizat săptămâna trecută că volumul de ajutor care intră în enclava palestiniană devastată „rămâne lamentabil de insuficient”, conform News.ro.

Armata israeliană se aşteaptă ca conflictul din Gaza să continue pe tot parcursul anului 2024

Într-un mesaj de Anul Nou, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat că desfăşurarea trupelor este ajustată pentru a se pregăti pentru „lupte prelungite”, potrivit BBC.

Daniel Hagari a declarat că unele trupe – în special rezerviştii – vor fi retrase pentru a le permite să se regrupeze.

„Aceste adaptări sunt menite să asigure planificarea şi pregătirea pentru continuarea războiului în 2024”, a spus el, citat de News.ro.

„IDF trebuie să planifice în avans din înţelegerea faptului că vor exista misiuni suplimentare şi că luptele vor continua şi în restul anului”.

El a precizat că unii rezervişti vor părăsi Gaza „chiar în această săptămână” pentru a le permite să se „reenergizeze înaintea operaţiunilor care vor urma”.

Aproximativ 21.978 de persoane – majoritatea femei şi copii – au fost ucise în Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

Cea mai recentă actualizare arată că 56 697 de persoane din Gaza au fost rănite în aceeaşi perioadă. Cifrele includ 156 de persoane ucise şi 246 rănite în ultimele 24 de ore, a adăugat ministerul.

Ultimul război a fost declanşat de un atac transfrontalier fără precedent al atacatorilor Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în care au fost ucise 1 200 de persoane – majoritatea civili – şi alte aproximativ 240 au fost luate ostatice.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Femeia cu cele mai mari buze din lume a trebuit să-și injecteze și...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
ANM a emis un cod galben de ploi și vijelii! Cele 18 județe în care...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a cedat în închisoare. S-a terminat
3 zodii care vor avea parte de mari surprize după Paște. Nimic nu va mai...
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Ne afectează” Zsolt Csergo, prima reacție după ce s-a zvonit că el și Nicoleta Luciu...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Accesele de furie fac mult rău inimii, arată un studiu