Artistul Banksy vrea să răscumpere cu 10 milioane de lire sterline clădirea închisorii unde a fost deținut Oscar Wilde. Cum s-a gândit să facă rost de bani

Artistul Banksy vrea să răscumpere cu 10 milioane de lire sterline clădirea închisorii unde a fost deținut Oscar Wilde. Cum s-a gândit să facă rost de bani
Sursa FOTO: captură Youtube
Publicat: 06/12/2021, 17:42

Celebrul artist Banksy s-a oferit să strângă câteva milioane de lire sterline necesare achiziţionării închisorii din oraşul britanic Reading, unde a fost deţinut Oscar Wilde. Clădirea ar urma să fie transformată într-un centru artistic, relatează BBC News.

Artistul a promis că va obţine banii necesari pentru a achita suma cerută pe închisoare, în valoare de 10 milioane de lire sterline, prin vânzarea şablonului pe care l-a folosit pentru a picta pe clădire, în martie 2021.  BBC mai subliniază că actorii Kenneth Branagh, Kate Winslet, Natalie Dormer şi Judi Dench se numără printre vedetele care şi-au exprimat susţinerea în cadrul acestei campanii demarată de Banksy.

„Transformarea locului care l-a distrus pe scriitorul Wilde într-un refugiu pentru artă pare atât de potrivită încât trebuie s-o facem”, a spus Banksy.

Ministerul de Justiţie din Marea Britanie a declarat, însă, că „termenul limită pentru oferte a trecut. În prezent, le analizăm pe cele pe care le-am primit”.

„Am fost foarte puţin interesat de orașul Reading până când m-am aflat într-un autobuz înlocuitor al transportului feroviar, care a trecut pe lângă închisoare. Rar se întâmplă să găseşti o suprafaţă neîntreruptă de 500 de metri lungime bună de pictat în mijlocul unui oraş. M-am urcat literalmente pe pasagerul de lângă mine ca să văd mai bine. Mi-am promis că voi picta acel zid chiar înainte de a şti ce este”, a adăugat Banksy.

Laburistul Matt Rodda, membru al Parlamentului britanic pentru Reading East, a declarat că promisiunea făcută de artist este „un stimul incredibil în cadrul campaniei” de salvare a clădirii fostei închisori, care este dorită de dezvoltatori imobiliari.

„Banksy a fost incredibil de generos, iar acesta este cel mai bun cadou de Crăciun pe care comunitatea din Reading şi l-ar putea dori. Ţin legătura cu Banksy şi echipa lui de câteva luni şi sunt impresionat de angajamentul său în vederea salvării acestei închisori. El vede cu adevărat potenţialul acestei clădiri istorice importante, care nu numai că are legături cu Oscar Wilde, dar este construită deasupra locului fostei Abaţii Reading (complex de clădiri care adăpostește o mănăstire catolică cu statut special, împreună cu averea și domeniile ei), unde a fost îngropat regele Henric I”, a spus Rodda.

La rândul său, Toby Davies, directorul artistic al Teatrului Rabble din Reading, este de părere că ar fi „criminal” din partea Ministerului de Justiție de la Londra să refuze oferta artistului.

„Banksy oferă o sumă incredibilă, care va merge direct la minister pentru beneficiul public. Oferta lui Banksy este fenomenală, iar dacă Ministerul o refuză, consider că este un act criminal”, a spus Davies.

Artistul Banksy a confirmat la începutul acestui an că se află în spatele operei de artă de pe fosta închisoare din Reading, ce înfăţişează un prizonier, posibil deţinutul faimos Oscar Wilde, care evadează cu ajutorul unor cearşafuri legate de o maşină de scris.

Wilde s-a aflat în această închisoare între anii 1895 şi 1897, perioadă care a inspirat poemul său „Ballad of Reading Gaol”, în care descrie brutalitatea sistemului penal din perioada victoriană. El a fost condamnat după ce a fost dezvăluită relaţia sa cu lordul Alfred Douglas.

Închisoarea a fost abandonată începând din 2013 şi a fost scoasă la vânzare de guvern în 2019, conform Agerpres.

Monumentul inclus pe lista clădirilor de interes special s-a aflat la un pas de a fi vândut anul trecut dezvoltatorilor imobiliari, însă acordul nu a fost încheiat, iar consiliul din Reading face o nouă tentativă de a-l transforma într-un complex artistic.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...