Asociația ÎntreVecini solicită creșterea suprafeței spațiilor verzi din orașele din România

Asociația ÎntreVecini solicită creșterea suprafeței spațiilor verzi din orașele din România
Publicat: 18/10/2023, 17:01

Asociatia ÎntreVecini, proiectul care susține crearea de comunități sustenabile la bloc, a transmis o scrisoare deschisă către Premierul României, Marcel Ciolacu, și către Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, prin care solicită crearea unui grup de lucru interdisciplinar și intersectorial, pentru a crea o strategie credibilă și un plan de acțiune în privința extinderii spațiului verde din orașe. 

Motivul acestei solicitări vine din faptul că Bucureștiul este unul dintre oraşele europene cu cea mai mică suprafaţă de spaţii verzi pe cap de locuitor. Capitala României este și orașul cu cele mai mari costuri sociale cauzate de poluarea aerului din UE – peste 6 miliarde de euro anual, asociate cu decese premature, tratamente medicale, scăderea productivității sau probleme de sănătate derivate

Lipsa spațiului verde de calitate în vecinătate afectează în fiecare zi sănătatea a milioane de români, fiind asociată cu nivelurile crescute de poluare a aerului ce contribuie la peste 21.000 de decese premature în fiecare an. 

Nevoia de acces la mai multe parcuri și spații verzi la nivel național este subliniată în mod constant de noi cercetări ce confirmă beneficiile pentru sănătatea mentală și fizică ale recreerii în aer liber. Spațiul verde contribuie, de asemenea, în mod semnificativ la lupta cu schimbările climatice, prin combaterea efectelor de insulă de căldură urbană, a poluării aerului, solului sau apei, prin creșterea biodiversității sau asigurarea protecției împotriva fenomenelor meteo extreme.

Românii au nevoie de, vor și merită mai mult spațiu verde. Spațiile verzi sunt un factor indispensabil nu numai în efortul de mitigare și adaptare la schimbările climatice, ci și în asigurarea calității vieții în mediul urban. Pentru creșterea numărului spațiilor verzi de calitate în orașe, la blocuri și nu numai, solicităm crearea la nivelul Guvernului al unui grup de lucru interdisciplinar și intersectorial, cu reprezentanți ai administrațiilor locale, ONG-urilor, mediului privat și cel academic, experți locali și internaționali, pentru a crea o strategie credibilă și un plan de acțiune cu scopul de a atinge minimul de 26mp spațiu verde de calitate pe cap de locuitor în localități, reglementat prin O.U.G. nr. 114/17.10.2007.”, menționează reprezentanții ÎntreVecini în Scrisoarea Deschisă. 

Ce propune Asociația ÎntreVecini

Asociația propune 4 sub-teme de lucru:

  1. Spațiul Verde Disponibil
  2. Calitatea Spațiului Verde
  3. Finanțarea Spațiului Verde
  4. Responsabilitățile pentru crearea de noi spații verzi, dezvoltarea și întreținerea celor existente.

De asemenea, în scrisoarea deschisă adresată autorităților, ÎntreVecini vine cu 12 recomandări:

Suprafața Spațiului Verde

  1. Realizarea sau actualizarea și operaționalizarea Registrului Spațiilor Verzi de către autoritățile locale, pentru evaluarea obiectivă a suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor și a locațiilor acestora, contribuind semnificativ la protejarea spațiilor verzi existente și dezvoltarea lor.
  2. Crearea de noi spații verzi accesibile, în proximitatea blocurilor, inclusiv prin finanțarea creșterii numărului spațiilor verzi de calitate în școli și campusuri universitare, și deschiderea acestora către public după program. 
  3. Achiziționarea sau închirierea de noi terenuri cu scopul de a deveni spații verzi.

Calitatea Spațiului Verde

  1. Elaborarea unor cerințe minime obligatorii și recomandate cu privire la calitatea spațiului verde, pentru încurajarea plantelor native, care contribuie pozitiv la calitatea solului prin asigurarea diversității de soi și încurajarea biodiversității (floră și faună).
  2. Realizarea în parteneriat cu mediul academic, societatea civilă sau mediul privat a unor ghiduri cu recomandări pentru creșterea și întreținerea spațiului verde.
  3. Descurajarea betonării/ asfaltării excesive, încurajarea circularității prin reciclare, agriculturii urbane și permaculturii.

Finanțarea Spațiului Verde

  1. Realizarea unui buget estimativ pentru a atinge prevederile naţionale care prevăd asigurarea unui spaţiu verde de minimum 26 de mp pe cap de locuitor în localități.
  2. Realizarea cadrului legislativ pentru crearea unui fond la nivelul primăriilor prin taxarea tuturor clădirilor noi pentru cumpărarea și/sau închirierea unor noi spații publice, cu scopul de a deveni spații verzi de calitate în proximitate.
  3. Crearea la nivelul AFM a unor programe de finanțare pentru asociațiile de proprietari, organizațiile non-guvernamentale și operatorii economici care vor să contribuie la creșterea numărului spațiilor verzi de calitate.

Responsabilități cu privire la Spațiul Verde

  1. Crearea unui grup de lucru în parteneriat cu experți din mediul public sau privat, instituții de învățământ de profil și societatea civilă sau instituții internaționale.
  2. Încurajarea parteneriatelor public-private prin clarificarea procesului de autorizare la nivel local a lucrărilor de creștere a suprafeței spațiilor verzi în spațiile publice, în special grădinile blocurilor, de către locatari, cu susținerea organizațiilor non-guvernamentale și operatorilor economici, prin aprobarea unui proiect de amenajare depus de către doritori.
  3. Clarificarea responsabilităților în rândul autorităților publice, locale și centrale cu privire la crearea, dezvoltarea și întreținerea spațiilor verzi. 

ÎntreVecini este un proiect care susține crearea de comunități sustenabile la bloc, prin: 1) montarea de panouri fotovoltaice pentru a-i ajuta să devină prosumatori; 2) crearea și amenajarea grădinilor blocurilor, acolo unde oamenii pot să se întâlnească, creând astfel contexte pozitive de dialog; 3) derularea de proiecte de către vecini în jurul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU. ÎntreVecini spirjină deja crearea de comunități în toate cele 6 sectoare din București și a deschis aplicațiile pentru comunități în Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova, urmând ca în următorii 2 ani să susțină dezvoltarea de comunități la bloc și în restul țării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto