Ateneul Român a fost vandalizat. Un graffiti a apărut pe pereții clădirii, chiar la intrarea principală

Ateneul Român a fost vandalizat. Un graffiti a apărut pe pereții clădirii, chiar la intrarea principală
Ateneul Român a fost vandalizat. Un graffiti a apărut pe pereții clădirii, chiar la intrarea principală/FOTO: Facebook/ARCEN
Publicat: 07/12/2021, 19:25

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) a semnalat că Ateneul Român a fost vandalizat, după ce pe faţada clădirii a apărut un graffiti, chiar la intrarea principală.

ARCEN, a sesizat oficial, marţi, pe directorul Filarmonicii „George Enescu”, primarul general al Capitalei, directorul Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti, arhitectul şef al Bucureştiului şi directorul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti privind obligaţiile administratorilor şi proprietarilor de monumente istorice şi procedura privind eliminarea graffiti tag-ului de pe faţada monumentului istoric.

Reprezentanții ONG-ului atrag atenția că numărul acestor incidente, în care sunt vizate mai ales clădirile istorice din Capitală, a crescut.

„Ne îngrijorează fenomenul “graffiti tag-urilor” de pe fațadele clădirilor istorice din București. O nouă victimă: Ateneul Român, monument istoric de valoare națională. Lipsa acțiunii atrage după sine și mai multe tag-uri. Ce clădiri mutilate astfel ați mai observat? Ne ajută orice sesizare. Am putea face împreună un inventar. E nevoie de un regulament ferm care să oprească mutilarea orașului”, spun reprezentanții organizației.

„Important în legătură cu vandalizarea Ateneului Român: Am sesizat oficial, în această dimineață, directorul Filarmonicii George Enescu, Primarul General al Capitalei, directorul Direcției de Cultură a Municipiului București, arhitectul șef al Bucureștiului și directorul Poliției Locale a Municipiului București privind obligațiile administratorilor și proprietarilor de monumente istorice și procedura privind eliminarea graffiti tag-ului de pe fațada monumentului istoric.

Filarmonica George Enescu, ca administrator al monumentului istoric are următoarele obligații, conform art. 36, alin.(1), lit. b) și c):

  1. b) să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora în condiţiile legii;
  2. c) să înştiinţeze de urgenţă, în scris, direcţia pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi primarul oraşului ori al comunei respective despre orice modificări sau degradări în starea fizică a monumentelor istorice deţinute şi aflate în teritoriul unităţii administrativ-teritoriale.

Totodată, conform Codului Penal, art. 253, alin. (1), (3), (5):1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.(5) Dispoziţiile prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.

Ne arătăm dispuși la folosirea tuturor datelor #catalogbucuresti pentru realizarea unui regulament funcțional la nivelul fațadelor din zonele construite protejate și a monumentelor istorice din București. Mutilarea țesutului construit istoric și vandalizarea spațiului public bucureștean a depășit toate liniile roșii”, arată ARCEN.

În decembrie 2003, a fost promulgată Legea 554 privind măsuri pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei şi al altor localităţi.

Potrivit acesteia, înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe faţadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectura sau pe orice alt tip de construcţii a inscripţiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, spray-uri şi alte asemenea materiale care murdaresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5 milioane lei la 25 milioane lei, potrivit Adevărul.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT, după ce o MAȘINĂ s-a...
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Adio, restricții! Se întâmplă sâmbătă, 22 ianuarie. „Nu mai este justificat”
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...