VIDEO | Attila, despre testele de salivă în școli: Nimeni nu vrea să îşi asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă

Publicat: 17/11/2021, 23:48
Actualizat: 18/11/2021, 00:04

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat la Digi24, că deși s-au făcut presiuni uriașe pentru introducerea testelor de salivă în școli, din partea profesorilor, părinților și din partea asociațiilor de elevi, toți s-au retras și acum nimeni nu a mai vrut să îşi asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă.

„Legat de testele de salivă, am avut foarte multe presiuni, din toate părţile, de introducere a acestor teste de salivă şi foarte puţină răbdare de a înţelege ce înseamnă şi ce mecanisme presupune ulterior în aplicare aceste teste de salivă. Aceste teste de salivă au fost considerate un fel de miracol prin care noi o să rezolvăm ca copiii care poate sunt infectaţi să nu mai ajungă în sistemul educaţional. În momentul în care s-a introdus testul de salivă, s-a reglementat şi sigur trebuie să vină la un moment dat fizic şi să se pună în aplicare”, a afirmat Cseke Attila.

Ministrul a afirmat că toate categoriile profesionale care au insistat cu introducerea testelor de salivă în școli, acum nu vor să își mai asume și responsabilitatea, astfel încât aceste teste să fie de-a dreptul utilizate.

„Toate categoriile profesionale – şi eu îmi permit, dacă voi fi criticat îmi asum – care au propus, fie că e o parte a pedagogilor, o parte, nu toţi, o parte a părinţilor, o parte a asociaţiei elevilor, toţi s-au retras imediat, nimeni nu a mai vrut să îşi asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă. Cei care au spus până atunci că e absolut necesar, au transmis să vină statul să rezolve”, a declarat ministrul.

El a afirmat că sistemul educațional ar trebui să își asume responsabilitatea pentru aceste teste, întrucât nu există posibilitatea să aducem 3.000 de medici în școli care să facă aceste teste, iar statul a plătit din banii de la buget pentru achiziția lor.

„Dar statul suntem noi, cu toţii, nu sunt alţii, nu e cineva de sus, care îţi aduce trei mii de medici şi trei mii de asistenţi în şcoli, nu avem, nu avem de unde să avem aceşti medici şi aceşti asistenţi. Noi trebuie să ne rezolvăm. Dacă ne-am dorit acest sistem – nu vreau să mă pronunţ pe partea educaţională – dacă sistemul educaţional şi-a dorit acest sistem, atunci sistemul educaţional trebuie să îşi rezolve această chestiune, cum putem să folosim aceste teste de salivă pentru care plătim, plăteşte statul român din banii noştri ai tuturor şi ai părinţilor, ai pedagogilor”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Ministrul se declară dezamăgit de această fugă de răspundere a societății românești, care cere cu insistență ceva, dar să facă altcineva.

„Noi, în societate, avem acest sport de fugă de răspundere. Lansăm nişte idei, punem presiune, vrem să facem ceva, vrem ca statul să vină să ne rezolve nişte lucruri, chestiuni care unele dintre ele sunt absolut legitime, dar atunci când trebuie să pun şi eu munca mea puţin o jumătate de oră, cinci minute, atunci nu. Atunci unii, nu spun toţi, fug imediat de această răspundere”, a precizat Cseke Attila.