Avea informații SRI când va începe războiul din Ucraina? „Nu știam ora și minutul”

Publicat: 01/04/2022, 21:44
Actualizat: 01/04/2022, 21:45

Serviciul Român de Informații știa data la care va începe războiul din Ucraina, a declarat generalul Anton Rog, șeful centrului Cyberint al SRI, pentru PROTV.

Generalul Anton Rog a explicat, în declarația citată, că ziua invaziei a fost revăzută pe baza evaluărilor proprii și a informațiilor obținute de la partenerii externi.

„România este o țară a lumii libere”

„România nu este o țară izolată, este o țară a lumii libere, membră a UE și NATO. Fiind parte din acest cluburi selecte, România a furnizat la rândul ei date și a fost beneficiara unor date legate de iminența începerii acestui conflict. Practic, cel puțin SRI – nu vreau să vorbesc în numele altor instituții – a știut ziua în care începe conflictul, pe baza propriilor evaluări și pe baza datelor primite de la parteneri. Sigur, n-am știut ora și minutul”, a declarat generalul Anton Rog într-un interviu acordat pentru emisiunea „România, te iubesc!”.

În 22 februarie, deci cu două zile înainte de declanșarea conflictului armat, directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a participat la ședința Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, unde a prezentat, la solicitarea Comisiei, o analiză de securitate din perspectiva atribuțiilor legale ale SRI și în contextul situației tensionate din Ucraina de la acea dată.

„În cadrul ședinței, Directorul SRI a evidențiat faptul că atacurile cibernetice, activitățile de spionaj și cele asociate fenomenului „fake news” s-au intensificat în ultima perioadă, dat fiind contextul regional. Domnul Eduard Hellvig a prezentat membrilor Comisiei Parlamentare de Control și o analiză privind riscurile de securitate la care ar putea fi expusă România în perioada următoare în funcție de factorii externi”, anunța la acea dată SRI, printr-un comunicat de presă.

Generalul Anton Rog a precizat că atacurile cibernetice asupra României sunt constante. „România este atacată cibernetic constant. Nu am reușit noi să identificăm și cred că nu s-au întâmplat până acum să pună jos rețelele de curent, rețelele de alimentare cu apă, cu gaz, rețelele de trasnspot și așa mai departe, dar, pe zona de spionaj cibernetic, România a fost și este atacată cibernetic constant”, a precizat șeful centrului Cyberint al SRI.

Începând cu luna iulie 2020, Centrul Național Cyberint îndeplinește rolul de Centru Operaţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-SRI) pentru SRI, având misiunea de a preveni şi de a răspunde la incidente de securitate cibernetică care afectează funcţionarea sistemelor informatice proprii Serviciului.

Avertismentele Directoratului Național de Securitate Cibernetică

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a transmis în ultimele săptămâni numeroase recomandări utilizatorilor, pentru o activitate sigură online, în fața unor potențile actacuri cibernetice în contextul conflictului militar Ucraina-Rusia.

„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC sau Directoratul) monitorizează cu atenție evoluțiile în spațiul cibernetic național civil, în conformitate cu prevederile legale, context în care identificăm și corelăm în mod curent conexiuni între infrastructuri, incidente și atacuri de securitate cibernetică inclusiv în contextul crizei Ucraina – Rusia”, a trasmis instituția.

În 15 martie, instituția distribuise și avertizare emisă de Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) și Federal Bureau of Investigation (FBI) cu privire la actori sponsorizați de Rusia, care obțin acces la rețele prin exploatarea protocoalelor standard de autentificare prin mai mulți factori (MFA) și a vulnerabilității „PrintNightmare” (CVE-2021-34527). Conform avertizării, începând cu mai 2021, atacatorii au vizat o organizație non-guvernamentală care utiliza Duo MFA de la Cisco, reușind să obțină acces la cloud-ul și conturile de email ale organizației pentru a exfiltra documente.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...