Averea lui Jeff Bezos a atins un nou record după ce Pentagonul a anulat contractul JEDI, motiv de dispută între Amazon și Microsoft

Averea lui Jeff Bezos a atins un nou record după ce Pentagonul a anulat contractul JEDI, motiv de dispută între Amazon și Microsoft
Jeff Bezos / Foto: Profimedia
Publicat: 10/07/2021, 15:43

Pentagonul a anunțat săptămâna aceasta că anulează un contract de cloud computing de miliarde de dolari, care a stârnit divergențe în ultimii ani între companiile Microsoft și Amazon. Departamentul Apărării din SUA a declarat că contractul de 10 miliarde de dolari pentru tehnologii de apărare numit JEDI nu mai răspunde nevoilor sale actuale din cauza „mediului tehnologic în schimbare”.

Sistemul Jedi a fost conceput pentru a înlocui vechile rețele de calculatoare ale Departamentului Apărării al SUA cu un singur sistem cloud, care ar fi găzduit secrete clasificate și ar fi furnizat armatei americane analize bazate pe inteligență artificială.

În 2019, Microsoft și Amazon au licitat pentru contractul Jedi. Compania fondată de Jeff Bezos era văzută drept favorită, însă contractul a fost atribuit în octombrie 2019 companiei Microsoft,  conform BBC News.

O lună mai târziu, Amazon a depus o contestație juridică față de această decizie, în care preciza că „numeroase aspecte ale procesului de evaluare pentru atribuirea contractului Jedi conțineau deficiențe clare, erori și prejudecăți inconfundabile“. Amazon cerea ca problemele semnalate să fie examinate și rectificate.

De altfel, Amazon a precizat la acea vreme că atribuirea contractului a fost motivată politic, susținând că președintele Trump a influențat decizia Pentagonului de a atribui contractul companiei Microsoft.

„Odată cu schimbarea mediului tehnologic, a devenit clar că contractul Jedi Cloud nu mai îndeplinește cerințele pentru a umple golurile de tehnologice ale DoD”, a declarat marți Departamentul Apărării din SUA (DoD)

Acesta a adăugat că va căuta noi propuneri „dintr-un număr limitat de surse”, inclusiv Amazon și Microsoft.

Astfel, Amazon și Microsoft vor avea ambele oportunitatea de a licita pentru un nou contract. De altfel, cei doi giganți ai tehnologiei sunt singurii furnizori despre care s-a spus că ar fi capabili să îndeplinească cerințele unui nou contract de securitate cibernetică, deși sunt luate în considerare și alte companii de tehnologie.

„Înțelegem și suntem de acord cu decizia DoD. Din păcate, atribuirea contractului nu s-a bazat pe cât de eficiente erau propunerile, ci a fost rezultatul unei influențe externe care nu ar trebui să aibă loc în achizițiile publice”, a declarat un purtător de cuvânt al Amazon Web Services pentru BBC News după anunțul Departamentului Apărării.

Acesta a mai precizat că amazon „așteaptă cu nerăbdare” să sprijine eforturile de modernizare ale Pentagonului.

La rândul său, compania Microsoft a transmis: „Este clar că DoD are încredere în Microsoft și în tehnologia noastră și suntem încrezători că vom continua să avem succes, deoarece DoD selectează parteneri pentru lucrări noi”.

Decizia anunțată la începutul acestei săptămâni indică faptul că Pentagonul a planificat să împartă munca de consolidare a infrastructurii de securitate cibernetică între Microsoft și rivala Amazon.

La scurt timp după anunțul Departamentului Apărării din SUA, averea fondatorului Amazon, Jeff Bezos, a atins un nou record: 211 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Averea celui mai bogat om din lume a atins această valoare după ce acțiunile Amazon.com Inc. au crescut cu 4,7%, în urma deciziei luate de Pentagon privind anularea contractului de cloud computing pe care îl opera Microsoft Corp. Potrivit clasamentului Bloomberg, averea lui Bezos a crescut cu 8,4 miliarde de dolari după decizia DoD.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Gigi Becali plânge în hohote în fața preoților! Imagini tulburătoare cu miliardarul, în cadrul unui...
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ea este femeia care i-a luat mințile lui Ion Țiriac. Miliardarul în vârstă de 82...
Fotbalistul lui Dinamo, înjunghiat cu sabia de interlopul `Fane Căpățână`, lider al antivacciniştilor: `De ce...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Care e, de fapt, zodia binecuvântată de Dumnezeu
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
A cumpărat o mașină nouă care a ruginit după doi ani. Instanța i-a acordat daune...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Dan Bittman: „Nu există niciun scenariu roșu în Timișoara. Este o minciună sinistră”
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Denise Rifai, ULUITOR în propria emisiune! Dezvăluiri FABULOASE. Ce a făcut la MISA, la 'spirală'...
BOMBĂ! Dan Bittman, anunț ȘOC: ‘Să văd dacă sunt un dobitoc’
Un CONSILIER din PORTUL Constanța a fost numit ȘEFUL companiei naționale de AUTOSTRĂZI!
Actori talentați pe care ți-i aduci aminte, dar pe care nu știi cum îi cheamă
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
BOMBA zilei de la PFIZER! Adio, vaccin! Veste șoc pentru toată lumea
Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...