Avertisment de la OCDE! Europa va fi cea mai afectată de criza energetică

Avertisment de la OCDE! Europa va fi cea mai afectată de criza energetică
Foto: Pexels.com
Publicat: 23/11/2022, 10:56
Actualizat: 23/11/2022, 11:01

Avertisment de la OCDE! Europa va fi cea mai afectată de criza energetică spun oficialii de la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. 

Potrivit organizației, economia globală ar trebui să evite o recesiune anul viitor, dar cea mai gravă criză energetică din anii 1970 va declanşa o încetinire bruscă, Europa fiind cel mai puternic afectată. Combaterea inflaţiei ar trebui să fie prioritatea principală, mai spune OSDE.

OCDE spune că este posibil ca ascensiunea economică mondială să încetinească de la 3,1% anul acesta, la 2,2% anul viitor. Însă, în 2024, creșterea va accelera la 2,7%.

”Nu anticipăm o recesiune, dar proiectăm cu siguranţă o perioadă de slăbiciune pronunţată”, a declarat şeful OCDE, Mathias Cormann, într-o conferinţă de presă pentru a prezenta cea mai recentă Perspectivă economică a organizaţiei.

Încetinirea globală a lovit economiile în mod inegal

De aseemenea, reprezentanții OCDE a afirmat că încetinirea globală a lovit economiile în mod inegal, în Europa fiind cel mai dificil din cauza războiului din Ucraina, aceasta provoacând o creştere a preţurilor la energie.

OCDE estimează că economia din zona euro va creşte cu 3,3% în acest an, apoi va încetini la 0,5% în 2023, înainte de a se redresa pentru a avansa cu 1,4% în 2024.

Prognoza este puţin mai bună decât în ​​raportul OCDE din septembrie, când a estimat o creştere de 3,1% anul acesta şi 0,3% în 2023.

Ce se întâmplă cu economia la nivel global

În afara zonei euro, economia britanică ar urma să scadă cu 0,4% anul viitor. Anterior, OCDE se aşteptase la o creştere de 0,2%. Economia Statelor Unite ar urma să reziste mai bine, creşterea fiind aşteptată să încetinească de la 1,8% în acest an la 0,5% în 2023, înainte de a se intensifica la 1,0% în 2024.

China, care nu este membră a OCDE, este una dintre puţinele economii majore pentru care OSCE se aşteaptă să vadă o intensificare a creşterii anul viitor, după un val de restricţii cauzate de Covid.

Pe măsură ce o politică monetară mai înăsprită îşi va face efectul şi presiunile asupra preţurilor energiei se vor reduce, inflaţia în ţările OCDE va încetini de la peste 9% în acest an la 5,1% până în 2024.

”În ceea ce priveşte politica monetară, este necesară o înăsprire suplimentară în majoritatea economiilor avansate şi în multe economii de piaţă emergente, pentru a ancora ferm aşteptările inflaţioniste”, a mai spus Cormann, potrivit news.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase