Avertismentul epidemiologului Octavian Jurma: ”Atenție la valurile de căldură. Deshidratarea duce la `îngroșarea sângelui` și mărește efortul inimii”

Avertismentul epidemiologului Octavian Jurma: ”Atenție la valurile de căldură. Deshidratarea duce la `îngroșarea sângelui` și mărește efortul inimii”

Epidemiologul Octavian Jurma avertizează, în mediul online, că valurile de căldură cu care ne confruntăm, în ultima perioadă, pot fi considerate cea mai periculoasă formă de ”vreme extremă”. 

Potrivit medicului, Statele Unite ale Americii se confruntă – din cauza căldurilor excesive – cu mai multe decese decât cele provocate de uragane sau de alte dezastre naturale.

Supraîncălzirea corpului uman, avertizează Octavian Jurma, duce la un proces foarte rapid de deshidratare prin transpirație, responsabil fiind efortul corpului de a menține o temperatură constantă.

”Atenție la valurile de căldură, căldura extremă este cea mai periculoasă formă de vreme extremă. În SUA, căldura extremă ucide, anual ,mult mai mulți oameni decât uraganele sau alte dezastre naturale. Când corpul uman se supraîncălzește are loc un proces rapid de deshidratare prin transpirație, datorită efortului de a menține temperatura constantă.

Deshidratarea duce laîngroșareasângelui și mărește efortul inimii. Dacă stresul termic depășește capacitatea de termoreglare a organismului se ajunge la epuizare termică (heat exhaustion) caracterizată de greață, crampe și amețeală și, mai apoi, la șoc sau atac termic (heat stroke) care poate produce delir, piele fierbinte și uscata și leșin. În cazuri extreme socul termic poate produce deces”, scrie epidemiologul Octavian Jurma pe pagina sa de socializare.

Octavian Jurma: ”Lichidele îndulcite nu hidratează”

Medicul Jurma mai avertizează că lichidele îndulcite nu hidratează, iar o deshidratare în timpul acestor valuri de căldură afectează, sever, rinichii, în doar câteva ore.

Totodată, persoanele cu anumite probleme cronice sau pe anumită medicație pot fi și mai expuse, iar epidemiologul sfătuiește astfel de persoane să întrebe, neapărat, medicul despre cum ar trebui să procedeze în timpul caniculei.

”Deshidratarea în timpul valurilor de căldură poate duce la afectarea severă a rinichilor în doar câteva ore mai ales la cei care fac efort susținut (muncitori, atleți etc) în perioadele cu căldură potențial patogenă. Persoanele cu anumite probleme cronice sau pe anumită medicație pot fi și mai expuse (întrebați medicul și despre cum procedați în caniculă).

Păzițivă, așadar, de căldură în timpul perioadelor de caniculă (stați în umbra, intrați în spatii cu aer condiționat când simțiți v-ați supraîncălzit, etc) și hidratați regulat în timpul zilei nu doar dimineața și seara (notă: lichidele îndulcite nu hidratează). Dacă locuiți într-un spațiu predispus la supraîncălzire, e o investiție bună  instalați un aparat de aer condiționat, chiar dacă îl veți folosi doar câteva zile în timpul valurilor de caniculă”, mai scrie medicul Octavian Jurma pe pagina sa de socializare.

”Cercetătorii climatici avertizează aceste valuri de căldură extrema au sosit mai repede decât se așteptau după modelele curente și sunt de asemenea mai frecvente și mai greu de anticipat, lovind inclusiv în zone tradițional temperate cum e Pacificul de Nord.

PS. Nu uitați și animalele suferă de căldură, uneori mai rău decât noi”

Octavian Jurma

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului