Avertismentul epidemiologului Octavian Jurma: ”Atenție la valurile de căldură. Deshidratarea duce la `îngroșarea sângelui` și mărește efortul inimii”

Avertismentul epidemiologului Octavian Jurma: ”Atenție la valurile de căldură. Deshidratarea duce la `îngroșarea sângelui` și mărește efortul inimii”
Publicat: 27/07/2021, 17:10

Epidemiologul Octavian Jurma avertizează, în mediul online, că valurile de căldură cu care ne confruntăm, în ultima perioadă, pot fi considerate cea mai periculoasă formă de ”vreme extremă”. 

Potrivit medicului, Statele Unite ale Americii se confruntă – din cauza căldurilor excesive – cu mai multe decese decât cele provocate de uragane sau de alte dezastre naturale.

Supraîncălzirea corpului uman, avertizează Octavian Jurma, duce la un proces foarte rapid de deshidratare prin transpirație, responsabil fiind efortul corpului de a menține o temperatură constantă.

”Atenție la valurile de căldură, căldura extremă este cea mai periculoasă formă de vreme extremă. În SUA, căldura extremă ucide, anual ,mult mai mulți oameni decât uraganele sau alte dezastre naturale. Când corpul uman se supraîncălzește are loc un proces rapid de deshidratare prin transpirație, datorită efortului de a menține temperatura constantă.

Deshidratarea duce laîngroșareasângelui și mărește efortul inimii. Dacă stresul termic depășește capacitatea de termoreglare a organismului se ajunge la epuizare termică (heat exhaustion) caracterizată de greață, crampe și amețeală și, mai apoi, la șoc sau atac termic (heat stroke) care poate produce delir, piele fierbinte și uscata și leșin. În cazuri extreme socul termic poate produce deces”, scrie epidemiologul Octavian Jurma pe pagina sa de socializare.

Octavian Jurma: ”Lichidele îndulcite nu hidratează”

Medicul Jurma mai avertizează că lichidele îndulcite nu hidratează, iar o deshidratare în timpul acestor valuri de căldură afectează, sever, rinichii, în doar câteva ore.

Totodată, persoanele cu anumite probleme cronice sau pe anumită medicație pot fi și mai expuse, iar epidemiologul sfătuiește astfel de persoane să întrebe, neapărat, medicul despre cum ar trebui să procedeze în timpul caniculei.

”Deshidratarea în timpul valurilor de căldură poate duce la afectarea severă a rinichilor în doar câteva ore mai ales la cei care fac efort susținut (muncitori, atleți etc) în perioadele cu căldură potențial patogenă. Persoanele cu anumite probleme cronice sau pe anumită medicație pot fi și mai expuse (întrebați medicul și despre cum procedați în caniculă).

Păzițivă, așadar, de căldură în timpul perioadelor de caniculă (stați în umbra, intrați în spatii cu aer condiționat când simțiți v-ați supraîncălzit, etc) și hidratați regulat în timpul zilei nu doar dimineața și seara (notă: lichidele îndulcite nu hidratează). Dacă locuiți într-un spațiu predispus la supraîncălzire, e o investiție bună  instalați un aparat de aer condiționat, chiar dacă îl veți folosi doar câteva zile în timpul valurilor de caniculă”, mai scrie medicul Octavian Jurma pe pagina sa de socializare.

”Cercetătorii climatici avertizează aceste valuri de căldură extrema au sosit mai repede decât se așteptau după modelele curente și sunt de asemenea mai frecvente și mai greu de anticipat, lovind inclusiv în zone tradițional temperate cum e Pacificul de Nord.

PS. Nu uitați și animalele suferă de căldură, uneori mai rău decât noi”

Octavian Jurma

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Cum cureți fierul de călcat cu un truc genial. Durează doar trei minute, toate gospodinele...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Horoscop 29 septembrie 2021. Zodia care are parte de o veste neașteptată în carieră
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...