Avertizoarea de integritate privind practicile Facebook, îngrijorată de planul lui Zuckerberg: „Metaversul” îi va permite să adune tone de date noi despre voi

Avertizoarea de integritate privind practicile Facebook, îngrijorată de planul lui Zuckerberg: „Metaversul” îi va permite să adune tone de date noi despre voi
Sursa FOTO: captură Facebook
Publicat: 10/11/2021, 20:12
Actualizat: 10/11/2021, 20:46

Avertizoarea de integritate privind practicile Facebook, Frances Haugen, i-a pus în gardă miercuri pe deputaţii francezi că gigantul american are proiecte în „metavers”, dublura digitală a lumii fizice, unde compania întrevede imense posibilităţi comerciale.

„Sunt extrem de îngrijorată de proiectele Facebook, în special de dorinţa sa de a crea veritabile medii profesionale în acest «metavers». Imaginaţi-vă că lucraţi de acasă şi că angajatorul dumneavoastră decide să devină o întreprindere din «metaversul» Facebook. Nu veţi mai putea decide dacă Facebook vă poate spiona sau nu…”, a explicat Frances Haugen, potrivit AFP.

„Metaversul” îi va permite Facebook să adune tone de date noi despre oameni, a reamintit Frances Haugen, avertizând asupra recurgerii la „senzori” sau „microfoane” în mediul utilizatorului.

„Este o problemă importantă pentru că este o problemă de consimţământ”, a precizat Frances Haugen.

Ce este „Metaversul” anunțat de Facebook

Frances Haugen a fost audiată miercuri de comisiile Legislativă şi de Afaceri Economice ale Adunării Naţionale, urmând ca miercuri după-amiază să aibă întâlniri similare în Senat.

„Metaversul” este o dublură digitală a lumii fizice bazată în special pe universurile virtuale în 3D, care ar urma să permită înmulţirea interacţiunilor umane, eliberându-le de constrângeri fizice.

Cu acelaşi prilej, Frances Haugen a pledat în faţa deputaţilor francezi pentru reţele sociale „la scară umană”, fără grupuri cu milioane de utilizatori abonați, care alimentează dezinformarea şi propagarea conţinutului, care incită la ură.

„Puteam readuce reţelele sociale la scară umană, să revenim la nivelul din 2008 sau 2009, când firul nostru de actualitate era format din conţinuturi generate de prietenii noştri” şi „nu se vorbea despre distrugerea democraţiei”, a spus Haugen.

„Facebook a făcut experimente în ultimii ani cu acest lucru: dacă familia şi prietenii voştri reprezintă o parte mai mare din ceea ce vedeţi, aveţi mai puţin discurs de incitare la ură, mai puţină polarizare, mai puţină nuditate, mai puţină violenţă”, a explicat Frances Haugen.

Frances Haugen recomandă ca Facebook să fie constrâns să publice datele pe care le deţine

Facebook spune că este la curent cu problemele de hiper-amplificare a conţinuturilor problematice, dar nu avem niciodată acces la date care ne-ar permite să estimăm progresele care se fac, pentru a le remedia, a atenționat Haugen.

Ea susține că Facebook ar trebui să fie constrâns să furnizeze aceste date „în fiecare săptămână”, la „10.000 de perechi de ochi”, unor cercetători sau specialişti în algoritmi care ar putea evalua lucrurile.

Frances Haugen se află la Paris după ce a trecut şi pe la Bruxelles, unde şi-a exprimat sprijinul pentru noul text european de reglementare a internetului DSA.