Avocatul Poporului din Ucraina: ”Rusia a transferat 21.000 de militari ai trupelor speciale în Crimeea, sub pretextul luptei împotriva inundațiilor”

Avocatul Poporului din Ucraina: ”Rusia a transferat 21.000 de militari ai trupelor speciale în Crimeea, sub pretextul luptei împotriva inundațiilor”
Avocatul Poporului din Ucraina: ”Rusia a transferat 21.000 de militari ai trupelor speciale în Crimeea
Publicat: 21/07/2021, 18:46
Actualizat: 21/07/2021, 18:52

Liudmila Denisova – Avocatul Poporului din Ucraina – acuză Rusia, într-o postare publicată pe pagina sa de socializare, că a transferat 21.000 de militari în Crimeea. Această acțiune ”de forță” are ca pretext lupta împotriva inundațiilor, a mai precizat Denisova, scriind și că Federația Rusă construiește ”un orășel” pentru 300 de militari în orașul Feodosia.

Prezența militară a Federației Ruse în Crimeea este suplimentată, acuză Avocatul Poporului din Ucraina, catalogând Rusia drept ”stat ocupant”.

Pe data de 22 aprilie, Serghei Şoigu – ministrul rus al Apărării – a ordonat revenirea trupelor ruse la bazele lor permanente după controversatele exerciții militare care au crescut tensiunea în zonă, însă mare parte acestora a rămas lângă graniţa cu Ucraina.

”Unele sisteme de arme vor rămâne în baza din apropiere de Voronej până la toamnă, când va avea loc manevra militară Vest 2021, în cooperare cu Republica Belarus”, a mai precizat Şoigu.

”Statul ocupant a început să construiască un orăşel”

”Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, în oraşul Feodosia (din Crimeea), statul ocupant a început să construiască un orăşel pentru 300 de militari”, a subliniat Avocatul Poporului, a informat și agenţiei ucraineană Ukrinform, preluată de Agerpres.

Liudmila Denisova  îndreaptă un deget acuzator către autoritățile de la Moscova și dezvăluie că – folosind ca pretex inundațiile – 21.000 de militari din trupele speciale şi 1.367 de echipamente auto şi speciale au fost transferate în peninsula Crimeea.

”Sub pretextul înlăturării consecinţelor inundaţiilor, Rusia a trimis suplimentar în peninsulă 21.000 de militari din trupele speciale şi 1.367 de echipamente auto şi speciale. Aceste trupe se adaugă efectivului de 31.000 de militari care staţionează în Crimeea”, a scris Liudmila Denisova în mediul online.

”O mobilizare de trupe care contravine normele dreptului internaţional”

În aceeași postare, Liudmila Denisova a precizat că o astfel de mobilizare de trupe ale Federației Ruse încalcă normele dreptului internațional, în special Rezoluţia Adunării Generale a ONU cu privire la militarizarea Crimeii.

”Aceste trupe se adaugă efectivului de 31.000 de militari care staţionează în Crimeea”, a mai notat Avocatul Poporului din Ucraina.

Serviciului de presă al Ministerului Apărării din Federația Rusă a transmis că orăşelul militar din Feodosia este construit pentru un regiment aeropurtat care urmează să fie desfăşurat în locația respectivă până la sfârşitul anului 2021.

Pe data de 6 iulie, Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat o rezoluţie care condamnă anexarea Crimeei de către Rusia, dar şi sprijinul acordat de Moscova rebelilor separatişti din Donbas.

Vladimir Putin: ”Adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă doar în parteneriat cu Rusia”

Într-un articol publicat pe data de 12 iulie, președintele Vladimir Putin a reiterat teza potrivit căreia ucrainenii și rușii constituie același popor, determinându-i pe analiști să tragă, din nou concluzia, că ambițiile imperialiste ale Rusiei nu sunt doar o sintagmă lipsită de conținut. Mai mult, Putin a scris că există puteri străine care doresc să destabilizeze Rusia, iar ”o mare parte din Ucraina modernă ocupă ținuturi istorice rusești”. (toate detaliile AICI)

Liderul de la Kremlin a lansat și un avertisment scris, de altfel, sugerând o nouă ”decupare” a Ucrainei: ”Devin din ce în ce mai convins de acest lucru: Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas!” (n.red. – regiune istorică, economică și geografică în estul Ucrainei, care include regiunile Donețk și Luhansk).

Președintele rus și-a încheiat eseul încercând să dea de înțeles că tot ceea ce se întâmplă în Ucraina depinde doar de consimțământul Moscovei. ”Sunt încrezător că adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă doar în parteneriat cu Rusia”, a transmis Vladimir Putin în acest eseu.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult