Banii americanilor ne-ar putea face centru de excelență, în Europa, pe muniție de calibru mare/Ministrul Ștefan Oprea: Dacă am avea acces la finanțare

Publicat: 16/07/2024, 13:20

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Ștefan Oprea, spune că România a cerut SUA 2 miliarde de dolari pentru înzestrarea armatei. Fondurile americane ar putea ajuta România să devină unul dintre cei mai mari producători de muniție de calibru mare, din Europa, susține ministrul Oprea. 

România vrea să se împrumute la americani pentru a-și putea dezvolta industria de apărare, dar și ca să poată sta la masa marilor producători de muniție de calibru mare, din Europa. Este vorba de o sumă care depășește 200 milioane de euro care ar urma să fie investite în industria națională.

Fondurile americane se adresează atât Ministerului Apărării Naționale, cât și Ministerului Economiei pentru industria națională. Suntem în contact cu partea americană, am întrebat dacă putem finanța și companiile și am dat exemplul unui contract unde deja am făcut foarte mari progrese. La PSD s-a semnat între General Dinamic, partea de producție, de muniție și ROMARM, pentru producția în România de muniție de calibru mare de la 120 la 155, cu accent pe muniția pentru Tancul Abrams, unde am putea să devenim, România, centru de excelență și producători pentru toată Europa. Acest contract, acest proiect l-am putea face mult mai repede și mult mai ușor, dacă am avea acces la finanțare. Peste 200 de milioane de euro…. Am pus această întrebare, să discutăm cu partenerii americani, să vedem cum putem face să finanțăm …

Maniera în care pot fi obținuți acești bani presupune doar să fie trimită o scrisoare de solicitare din partea Guvernului României, susține ministrul Ștefan Gabriel Oprea.

Soluția pentru a putea să faci rezervare acestor sume era de a trimite o scrisoare din partea Guvernului României. Deja lucrurile sunt mult mai avansate. Știu că și Ministerul Apărării Naționale a făcut pași însemnați în acest sens, au definit ceea ce pot să facă, dar cred că domnul ministru Tîlvăr (n.r ministrul Apărării, Angel Tîlvăr), dar și cei de la Ministerul Apărării Naționale pot să dea mai multe detalii. Este un program care este pe bugetul de anul acesta, ceea ce înseamnă că partea de încheiere, de înțelegere, de contractare poate fi făcut anul acesta.

Datorită Legii Cooperării Industriale dă un ajutor semnificativ României, implicând direct în afaceri producătorii români de muniție sau componente pentru industria de Apărare, a mai spus ministrul Oprea.

Legea cooperării industriale funcționează. Avem norme deja, primele grupuri de lucru între Ministerul Economiei, Ministerul Apărării Naționale, ARTIS, celelalte instituții care sunt implicate în acest program, în acest proiect sunt constituite, am început să lucrăm. Dar de ce spun că lucrurile funcționează? Pentru că am fost la US, Eurosatory, care este cel mai mare târg european pentru industria de apărare, terestră și aerian. Acolo am vorbit cu foarte multe companii din Statele Unite, din Germania, din Franța ș.a.m.d. și mă opreau, spuneau: „Domnule ministru, vă rog frumos, veniți până la stand!  De ce? Haideți să vă arăt!” Și-mi arătau produsul, echipamentul și începeau deja să-mi spună: „Partea aceasta pot s-o fac în fabrica. cutare, cu capital privat, partea aceasta pot să fac la fabrica respectivă din România”… Poți să integrezi produsul cu totul la o fabrică cu capital de stat, ceea ce înseamnă că toți partenerii noștri, cei care vor să fie parte în planul de înzestrare a Armatei Române și de la a celorlalte ministere de forță au înțeles că, dacă vrei să vinzi în România, va trebui să vii cu partea de cooperare industrială aici. Deja știu de la mediul de afaceri, știu de la companiile cu capital privat și de la companiile cu capital de stat că sunt căutați pentru diverse programe.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Marcel CIOLACU despre creșterile de taxe: Este exclus așa ceva! România nu își permite să aibă măriri d

Ministrul Economiei: BlueSpace Technology pregătește o DRONĂ care poate fi produsă în totalitate în România

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Simona Halep va primi o despăgubire colosală după scandalul dopajului. Câți bani îi va vira...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Un cuplu de români și cei opt copii ai lor au ocupat, abuziv, o casă...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
VIDEO & FOTO Primele imagini cu bani pe biroul din cabinetul medical al lui Nelu...
Mihai Găinușă și Oana Paraschiv au bătut palma cu Antena 1. Apar în noul sezon...
Cum arăta Ramona Olaru când a debutat prima dată în televiziune. Imaginile pe care le-ar...
Cât plăteşte acum un şofer la poliţa RCA dacă anul trecut îl costa 1.500 de...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
VIDEO MrBeast, cel mai faimos YouTuber din lume, a petrecut 7 zile la Salina Turda...
Încălzirea prin maree, observată pe o lume din sistemul NOSTRU solar!
Ora de iarnă 2024. Nu se mai dă ceasul înapoi? Verdictul sosit acum de la...
Vești pentru pensionarii uitați la recalculare. Termenul limită, stabilit
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se înțeleg cele...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Ce s-a întâmplat la târg cu mama Geta, Getuța și Ileana Sterp. “I-am făcut praf!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Liderii lumii au stabilit un obiectiv clar în lupta cu superbacteriile: eliminarea deceselor cu 10%